Фото ілюстративне. Джерело: ДПСУ

Умови виїзду чоловіків за кордон: у ДПСУ повідомили про посилення контролю

Станом на 5 січня жодних змін не було внесено у правила перетину кордону для чоловіків. Проте прикордонники детальніше перевірятимуть процес через велику кількість сфальшованих документів. 

Про це в ефірі телемарафону розповів речник Держприкордонслужби Андрій Демченко. Він наголосив, що ті категорії осіб, які мають дозвіл, можуть й надалі виїздити з держави.

"На прикордонників покладено відповідальність ретельно перевіряти умови виїзду, бо за останній час ми бачимо збільшення кількості підробних, сфальшованих документів, а також невідповідність мети поїздки, яка прописана у правилах. Люди цим нехтують, намагаються обрати собі цей напрямок, але їдуть зовсім з іншою метою", — наголосив Демченко.

Представник ДПСУ навів у приклад осіб, які здійснюють міжнародні перевезення. У них часто для дозволу перетину кордону прописана одна мета, яка не відповідає дійсності.

Зловживання на кордоні: статистика

Андрій Демченко розповів, що за 11 місяців 2023 року в пунктах пропуску було викрито майже три тисячі підробних документів, які використовували особи з метою перетину кордон. 

"Тому перевірки стали більш ретельними. Якщо особа надає необхідні документи, які підтверджують мету поїздки, підтверджують категорію тих, кому дозволено перетинати кордон — звісно, прикордонники пропускають", — сказав речник ДПСУ.

Він зауважив, що наразі в основному йдеться про чоловіків віком від 18 до 60 років, адже саме цій категорії заборонено залишати межі України, окрім тих, які прописані в правилах перетину кордону для громадян України.

"У правилах визначено, що кордон можуть перетинати військовозобов'язані особи, які не підпадають під мобілізацію і повинні мати відстрочку. Відповідно, ми також можемо перевірити документи в осіб, зокрема батьків, у кого на утриманні є троє і більше дітей, документ з територіального центру комплектування, який надає відстрочку від призову по мобілізації", — додав Демченко.

Раніше повідомлялось, що прикордонники віднедавна посилено перевіряють документи в осіб з інвалідністю та тих, хто їх супроводжує. Також ускладнився перетин кордону для багатодітних батьків, а також тих, хто їде за системою "Шлях" і багатьох інших. Тож 31 грудня на різних пунктах пропуску утворилися великі затори.

Нагадаємо, речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко наводив статистику, що 2023 року через спробу незаконно перетнути кордон поза пунктами пропуску затримали близько восьми тисяч чоловіків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.01.2024 14:46