Фото: ВРУ

В Україні можуть спростити процес міжнародного розшуку та екстрадиції громадян: що відомо

Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради законопроект, який спрощує процедуру міжнародного розшуку підозрюваних і доступу до їхніх речей і документів за кордоном. 

Відповідний документ опубліковано на сайті парламенту.

Ініціатором проекту закону виступає прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. 

У пояснювальній записці наголошується, що мета законопроекту — вдосконалення існуючих механізмів міжнародного співробітництва у кримінальних справах.

Водночас у документі пропонується внести наступні зміни до Кримінально-процесуального кодексу:

  • ввести поняття "міжнародний розшук" для підвищення ефективності екстрадиції підозрюваних;
  • спростити процедури розшуку осіб, які не з'явилися на виклик правоохоронних органів і, ймовірно, перебувають за кордоном або на території, що тимчасово окупована;
  • запровадити можливості арешту особи для її передачі іншій країні на підставі запиту на екстрадицію, навіть якщо термін екстрадиційного арешту минув;
  • слідчі судді отримають право на тимчасовий доступ до речей та документів підозрюваних, які знаходяться за кордоном.

"З прийняттям проекту Закону буде вдосконалено нормативне регулювання окремих питань міжнародного правового співробітництва у кримінальних справах, а також забезпечено виконання відповідних висновків та рекомендацій, що містяться у Звіті за результатами 5-го раунду оцінки України Комітетом експертів Ради Європи з питань оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL) і, таким чином, забезпечено відповідність законодавства України рекомендаціям FATF", — йдеться у пояснювальній записці.

Нагадаємо, раніше міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону. Надання власних даних ТЦК і СП не означає автоматичну мобілізацію на фронт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.04.2024 16:52