Фото ілюстративне зі соцмереж

В Україні пачки цигарок стануть "страшнішими": уряд скасував норми щодо їх маркування (фото)

З 11 січня 2024 року набрали чинності нові норми стосовно маркування пачок сигарет і тютюнових виробів. Відтепер  попередження про шкоду куріння займатимуть 65% площі пачки.

Про це повідомляло Міністерство охорони здоров’я України.

"Йдеться про розміщення оновлених графічних і текстових зображень медичних попереджень на упакуваннях зі сигаретами. Такі попередження діють у 42 країнах світу та продемонстрували свою ефективність у боротьбі з тютюнопалінням", — йдеться в повідомленні.

У травні Міністерство юстиції України затвердило 14 наборів (варіантів тексту та ілюстрацій) медичних попереджень, розроблених Міністерством охорони здоров’я України, а також технічні вимоги до дизайну та форми маркування та порядок нанесення попереджень виробниками тютюнових виробів.

У МОЗ зазначили, що ухвалення комплексного антитютюнового закону відповідає євроінтеграційній політиці України у сфері охорони здоровʼя. Його норми базуються на положеннях боротьби проти тютюну та імплементують норми, реалізації яких знизили поширеність куріння у Європейському Союзі.

"Маркування пачок з тютюновими виробами — одна з ефективних складових у сфері боротьби з тютюнопалінням. Попри те що з 2012 року більшість форм реклами тютюнових виробів заборонена в Україні, нерегульованою залишалася норма щодо демонстрації виробів у точках продажу. Це створювало ризики того, що діти та підлітки можуть активніше долучатися до куріння під впливом реклами", — зазначили в Міністерстві охорони здоров’я.

Нагадаємо, що в жовтні в Україні обмежили продаж тютюнових виробів та алкоголю в магазинах безмитної торгівлі (Duty Free). Закон набрав чинності 1 жовтня 2023 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.01.2024 18:06