Фото: Рixabay

В Україні спростять умови погашення кредитів переселенцям

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроекти №9051 і №9052, які передбачають спрощення умов погашення споживчих кредитів для внутрішньо переміщених осіб.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Насамперед йдеться про позики на лікування, ремонт житла, придбання побутової техніки, навчання тощо. Вони не передбачають заставу, але мають надвисоку процентну ставку — 50-100% річних. Відомство наголошується, що виплата таких кредитів для позичальників, які проживають або виїхали з територій ведення бойових дій чи ТОТ, є надскладною. Саме тому проектами закону пропонується на період воєнного стану і протягом 30 днів після нього запровадити механізм обов’язкової реструктуризації. 

Що стати учасником програми, потрібно відповідати одному з критеріїв:

  • єдиним джерелом доходу споживача та членів його сім’ї є державна та соціальна матеріальна допомога та/або пенсійне забезпечення, або благодійна допомога;
  • споживач або член його сім’ї є особою з інвалідністю внаслідок війни й сукупний розмір доходу не перевищує дві мінімальні зарплати (наразі 13 400 грн).

У Мінсоцполітики наголошують, що для отримання реструктуризації позичальники повинні перебувати на обліку ВПО, постійно проживати або виїхати з території, на якій ведуться (велися) бойові дії чи ТОТ, а також не мати простроченої заборгованості станом на 24 лютого 2022 року.

Крім цього, у законопроектах передбачено заборону вимагати прострочену заборгованість кредитору та колекторській компанії на період воєнного стану і протягом 30 днів після нього.

Нагадаємо, напередодні парламент звільнив власників знищеного та пошкодженого майна від податку на нерухомість. Народні депутати ухвалили відповідний документ. У Верховній Раді вважають, що ця норма є особливо нагальною в умовах війни, оскільки об’єкти нерухомості могли стати повністю або частково непридатним для використання, а підготовка документів для зміни податкових зобов’язань досить тривала.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.04.2023 05:21