Фото: Facebook Умєрова

В Україні створили агенцію із тилового забезпечення ЗСУ: як це допоможе армії

В Україні створюють нову архітектуру державних закупівель у сфері оборони. Такі обов'язки будуть покладені на державне підприємство "Державний оператор тилу".

Про це повідомив міністр оборони України Рустем Умєров під час презентації роботи "Державного оператора тилу" (DOT), пише "Укрінформ". За його словами, це не просто презентація нової агенції закупівель — це старт архітектури державних закупівель у сфері оборони України. 

"Ця архітектура побудована за міжнародними стандартами та принципами НАТО в координації та консультації з нашими міжнародними партнерами", — сказав посадовець.

Міністр зауважив, що проблема з недоброчесними закупівлями у сфері оборони тягнеться десятки років і зараз прийшов час поставити крапку в даному питанні.

"Україна має позбутись радянських, олігархічних та "шкурних" підходів до державних коштів. Наші воїни щодня своїм життям доводять, що наша країна змінилась. Ми, міністерство, маємо діями та результатами довести, що ми змінили цю радянщину. Україна чітко й однозначно задекларувала свій рух до вступу в Північноатлантичний альянс, тому важливо, щоб всі процеси були сумісні з принципами НАТО. Наприклад, в країнах НАТО за прямими й таємними угодами закуповують лише унікальні військові розробки. Це справді критично необхідно, аби не дати ворогу шанс використати проти нас нашу ж зброю. Решту ж усього необхідного для війська закуповують на конкурентних умовах через систему тендерів", — запевнив Умєров.

Очільник Міністерства оборони запевнив, що наразі з’явилась нова кількарівнева система з розподілом функцій, де у відомства лишилась функція написання і контролю правил. Безпосередньо закупівлями будуть займатись агенції, які сформовані з професіоналів.

"За свої фахові послуги ці люди отримуватимуть виправданий і прозорий відсоток від замовлень. На першому рівні працюватиме департамент політики закупівель, він відповідатиме за формування політики закупівель, координацію фінансової діяльності агенції та розробку нормативно-правових актів. Далі безпосередньо закупівлею усього, окрім озброєння і військової техніки, займатиметься Агенція із закупівель у сфері оборони", — розповів міністр.

Умєров також додав, що закупівлею озброєння займатиметься Агенція оборонних закупівель, яка на цей момент почала контрактування всіх оборонних договорів.

"Всі учасники ринку мають довіряти новій системі, вони мають отримати нові правила, чітко знаючи, що ніхто не зможе їх обійти", — сказав посадовець.

Він також запевнив, що військо отримає все необхідне вчасно, в достатній кількості й належної якості.

Створення агенції закупівель: реакція Залужного

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний висловив подяку відомству за зміни та запевнив, що українська армія повинна зосереджувати свою увагу на виконанні бойових завдань, а не на пошуку їжі чи засобів бронезахисту.

"Ми дуже сподіваємось і підтримуємо абсолютно міністра оборони в тому, що з’явиться агенція і з летальних закупівель, окрім тих, які вже є, і ми будемо мати позитивний результат. ЗСУ хочуть від цього, по-перше, щоб поняття Збройні сили України та поняття корупції були зовсім несумісні, Збройні сили мають концентруватись на виконання своїх завдань, — не на пошуку їжі, ні на пошуку засобів бронезахисту тощо, вони мають концентруватись на виконанні бойових задач. Жодних проявів корупції не має бути. Друге, що ми чекаємо і що підтримав і міністр оборони, що ми маємо забезпечити якісно усім тим, чим необхідно і найголовніше — своєчасно", — йдеться у заяві Залужного.

Головком також додав, що це тільки початок роботи, попереду — великий шлях, який буде стосуватись унормування не тільки діяльності агенції, а й усього процесу закупівель як таких. Залужний наголосив, що наступним кроком має стати цифровізація всіх процесів в армії.

Нагадаємо, міністр оборони Рустем Умєров підсумував ключові результати його команди за 100 днів роботи. Зокрема, посадовець виокремив п'ять головних досягнень за цей час.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.12.2023 17:11