Фото: tribun.com

В Україні суттєво зменшилась кількість пенсіонерів: офіційна статистика

Кількість пенсіонерів упродовж другого кварталу 2023 року в Україні зменшилась на 140 тисяч осіб. Це найсуттєвіше скорочення від початку повномасштабної війни.

Відповідна статистика оприлюднена на платформі для роботи з відкритими даними "Опендатабот" із посиланням на дані Пенсійного фонду.

"За другий квартал 2023 року кількість пенсіонерів в Україні зменшилась на 140 тисяч осіб. Це майже половина від того, наскільки поменшало пенсіонерів від початку великої війни — на 288 тисяч людей", — йдеться у повідомленні.

Чому зменшується кількість пенсіонерів

Згідно з наявною інформацією, щорічно кількість пенсіонерів в Україні скорочується, в середньому, на два відсотки. Ймовірніше за все, різкий спад у другому кварталі 2023 року пов’язаний з оновленими у звіті ПФУ даними про пенсіонерів у чотирьох областях: на Херсонщині, Донеччині, Луганщині та у Запорізької області.

Станом на 1 липня 2023 року в Україні налічували 10,5 мільйона пенсіонерів. Найбільша кількість пенсіонерів наразі на Дніпропетровщині — 886 тисяч, на другому місці Київ — 750 тисяч, замикає трійку Харківщина — 725 тисяч.

Варто відзначити, що станом на початок липня середній розмір пенсії в Україні становить 5311,44 гривні — близько 145 доларів. Наразі 30 відсотків від усіх українських пенсіонерів отримають виплати менше за 3000 гривень. Цікаво, що прожитковий мінімум становить 2 589 гривень.

Нагадаємо, на своєму веб-порталі Пенсійний фонд України повідомляв, що в Україні середній розмір пенсії за перші шість місяців 2023 року зріс на 688,85 гривні. Такий показник дорівнює майже 15%.

Раніше повідомлялось, що пенсіонери, які переїжджають на місце проживання в гірські регіони, можуть отримати 20% надбавки до пенсії. Такі надбавки передбачені законом "Про статус гірських населених пунктів України". Для отримання додаткових коштів необхідно оформити відповідне посвідчення, яке видається протягом 30 днів. Після оформлення необхідно звернутися до Пенсійного фонду з відповідною заявою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 08.08.2023 11:38