Фото: "РБК-Україна"

"Вагнер" може знову повернутися в Україну: ISW оцінив загрози для України

Приватна військова компанія "Вагнера" може перейти в підпорядкування Росгвардії або Міноборони Росії і знову становити серйозну загрозу для українських військових.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики наголосили, що статус групи "Вагнера" залишається незрозумілим на тлі повідомлень про переговори щодо майбутньої співпраці так званої ПВК з російським урядом. Основні бойові елементи ПВК Вагнер розкидані по декількох країнах: у Білорусі, Центральноафриканській Республіці, Лівії та Малі, і немає чіткого єдиного лідера угруповання.

Водночас 29 вересня російський диктатор Володимир Путін публічно підтримав колишнього командира ПВК і нинішнього співробітника Міністерства оборони Андрія Трошева і заявив, що вони обговорювали формування нових добровольчих загонів для війни в Україні.

Деякі представники "Вагнера" негативно сприйняли цю заяву та сказали, що місце Пригожина має зайняти його 25-річний син Павло. Один з каналів повідомляв, що той нібито веде переговори з Росгвардією про перехід найманців під їх командування.

"Відоме джерело, пов’язане з "Вагнером", повідомило, що бійцям не доведеться підписувати контракти з російським МО і що група "Вагнера" збереже свою назву, символіку, ідеологію, командування, управління та чинні стандартні принципи роботи", — пишуть аналітики.

Інше джерело, близьке до угруповання, 30 вересня заявило, що голова Росгвардії Віктор Золотов розглядає можливість дозволити елементам групи "Вагнера" приєднатися до Росгвардії у якості окремого підрозділу.

Аналітики ISW припускають, що, враховуючи цю інформацію, "Вагнер" знову може стати серйозною загрозою для українських військових.

"Якщо бойовики "Вагнера" відновлять себе як узгоджене і велике формування під керівництвом російського уряду з ефективним централізованим керівництвом, то можна оцінювати їх як загрозу", — зауважили в Інституті.

Нагадаємо, останніми тижнями до сотні бійців, які раніше були пов’язані з приватною військовою компанією (ПВК) "Вагнера" розпочали передислоковуватися в Україну як окремі особи, так і невеликі групи, воюючи на боці різноманітних російських підрозділів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.10.2023 08:40