Фото ілюстративне. Джерело: glavcom

"Вагнерівців" знову перекидають на Схід України: наскільки це загрозливо для ЗСУ

Бійці приватної військової компанії "Вагнера" присутні на території Східного угруповання військ. Зараз частина найманців переукладає контракти з Міноборони Росії та повертається в Україну з Білорусі.

Про це повідомив "РБК-Україна" з посиланням на коментар начальника прес-служби Східного угруповання військ Збройних сил України Іллі Євлаша.

"Ми підтверджуємо, що "вагнерівці" присутні на території Східного угруповання військ. Це військовослужбовці ПВК "Вагнера", які перебували на території Білорусі", — зазначив він.

За його словами, зараз там розформовують їхні табори. «Вагнерівців» там було близько 8 тисяч. Зараз частина з цих бойовиків поїхала до Африки.

"Інші ж переукладають контракти з міністерством оборони Росії та повертаються сюди, на Схід України, для взяття участі в бойових діях — і як інструктори, і як військовослужбовці", — розповів Євлаш.

Він додав, що йдеться про залишки цього формування — близько 500 осіб, яких російське командування планує залучити у збройному конфлікті з боку Росії.

"Проте суттєвої загрози, такої, як раніше, вони нести не будуть, оскільки немає їхнього головного ватажка Пригожина. Ці люди справді є одними з найпідготовленіших у російській армії, однак суттєвою загрозою, "геймчейнджером" вони не стануть", — підсумував Євлаш.

Нагадаємо, нещодавно аналітики Інституту вивчення війни поставили під сумнів ефективність угруповання "вагнерівців" після загибелі ватажків Євгена Пригожина та Дмитра Уткіна. До того ж вони воюють на Сході України розрізненими загонами, тому достеменно не відомо про точну кількість бойовиків "Вагнера" чи про дані про організацію, від якої вони діють в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.09.2023 14:11