Олександр Лієв / скріншот з відео

ВАКС не обрав запобіжний захід Лієву у справі про розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів для ЗСУ

Вищий антикорупційний суд 29 січня відхилив клопотання прокурора та не обрав запобіжний захід колишньому керівнику Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України Олександру Лієву.

Про це повідомляє "Суспільне". Під час засідання прокуратура просила призначити Лієву тримання під вартою або заставу у розмірі 268 мільйонів гривень. Однак суд відмовив у клопотанні.

Були також ті, хто бажав взяти Лієва на поруки. "На засіданні шоумен Олександр Педан і заступник секретаря РНБО Андрій Демартіно висловили бажання взяти Лієва на поруки", — йдеться в повідомленні.

Прокурор заявив, що спочатку отримають матеріали справи, а вже потім вирішать, чи подаватимуть апеляцію.

Справа розкрадання коштів на закупівлі снарядів для ЗСУ: що відомо

Співробітники Служби безпеки України 27 січня прийшли з обшуками до посадовців Міністерства оборони та менеджерів "Львівського арсеналу". СБУ за сприяння Міністерства оборони викрила схему розкрадання державних коштів під час закупівлі боєприпасів для ЗСУ. Правоохоронці задокументували дані та встановили всіх осіб, причетних до оборудки.

Зокрема, за даними слідства, у жовтні 2022 року фігуранти уклали з Міноборони контракт на постачання 100 тисяч мінометних пострілів іноземного виробництва. Жодні постачання не відбулися, попри зобов'язання розпочати їх у грудні 2022 року. Контракт передплатило Міністерство оборони на 97%.

За матеріалами справи, п'ятьом фігурантам оголосили підозру за ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою). Їм загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Одного з підозрюваних, а саме екс-очільника департаменту Міноборони Олександра Лієва, затримали під час спроби виїхати за кордон.

Нагадаємо, 19 січня стало відомо, що в Києві затримали полковника Збройних сил України та керівника львівської компанії. Посадовці розкрадали державні кошти, які були виділені для оборонних замовлень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.01.2024 04:16