Фото: Генштаб ЗСУ

"Ви підставили плече військовим": Залужний звернувся до українських волонтерів

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний привітав українців з Днем волонтера. Він наголосив, що з перших днів російської агресії 2014-го року саме волонтери підставили плече військовим та допомогли вистояти.

Про це Залужний написав у Telegram.

За його словами, волонтери стали побратимами та посестрами, найближчими союзниками військових у боротьбі проти російських окупантів.

"Від імені Збройних Сил України дякую вам за вашу відвагу і самопожертву. Дякую за тисячі автомобілів і десятки тисяч дронів, тепловізори та медикаменти. За кілометри маскувальних сіток та окопні свічки, біля яких український солдат сьогодні гріє руки в холодному фронтовому окопі. І за щирі дитячі малюнки, які зігрівають душу в бліндажі", — написав Залужний. 

Головнокомандувач наголосив, що з підтримкою волонтерів Україна обов’язково переможе російських загарбників.

Що відомо про Міжнародний день волонтера

Свято заснували ще 1985 року з ініціативи Генеральної Асамблеї ООН. В Україні волонтерський рух почався в 90-х роках, а офіційно його визнали 10 грудня 2003 року, згідно з Постановою Кабміну.

Витоки волонтерського руху сягають понад столітньої давнини, коли 1920 року під Страсбургом волонтери із Франції та Німеччини спільно працювали заради відновлення зруйнованих війною ферм у місцях найзапекліших боїв між німецькими та французькими військами. Згодом ініціативу волонтерства підхопили також в інших країнах, і на сьогодні у світі налічується понад 100 мільйонів волонтерів.

Роль волонтерів в Україні зараз, під час війни, важко переоцінити. Волонтери — одні з тих, хто завжди стоїть за спиною військових та допомагає їм, а також українцям на окупованих територіях, часто ризикуючи власним життям. Сьогодні волонтери — найпотужніша частина громадянського суспільства України, а волонтерський рух об'єднує всі міста й громади держави та всі соціальні групи. Це ідея, яка залучає до боротьби за свободу України мільйони людей із різних країн світу.

Нагадаємо, 5 грудня президент Володимир Зеленський також привітав волонтерів із їхнім святом. Очільник держави наголосив, що волонтери — це "наша армія активних українців" та наголосив, що вони своєю допомогою наближають перемогу України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.12.2023 14:59