ВМО: нинішній рік може увійти до трійки найжаркіших за всю історію спостережень

07 ЛИСТОПАДА 2017 15:31

Нинішній рік може стати одним з трьох найжаркіших за всю історію спостереження.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

2017-й ознаменувався руйнівними ураганами і повенями, посухою і періодами сильної жари.  

Довгострокові показники зміни клімату - концентрація вуглекислого газу в атмосфері, рівень моря і окислення океану - також не вселяють оптимізму. Про це говориться в новій доповіді Всесвітній метеоричній організації.   

Нова доповідь була представлена в понеділок у Бонні, де відкрилася 23-а Конференція ООН зі зміни клімату.   

За даними його авторів, товщина арктичних льодів тримається на рівні нижче середніх показників.  

Рекордно низької відмітки досягло льодове покриття в Антарктиці, де товщина льоду ще нещодавно не викликала занепокоєння.  

Згідно з попередніми висновками фахівців ВМО, середня глобальна температура за дев'ять місяців поточного року перевищила доіндустріальний рівень на 1,1 градуса за Цельсієм.   

Особливо це відчули жителі південної Європи, Північної Африки і Російської Федерації. Рекорд попереднього року не побитий, оскільки 2016 перебував під впливом щонайпотужнішого Ель-Ніньо.  

Якщо залишити за рамками цей погодний феномен, то поточний рік вже можна назвати рекордним.   

В цілому останні декілька років - найжаркіші за історію спостереження.   

«Минулі три роки стали рекордними з точки зору підвищення температури. Вони відбивають довгострокову тенденцію глобального потепління», - заявив, представляючи доповідь, Генеральний секретар ВМО Петтері Таалас.  

 «При цьому ми спостерігали екстремальні погодні явища, включаючи п'ятидесятиградусну жару в Азії; рекордні урагани в Карибському басейні і в Атлантиці, що добиралися до самої Ірландії; мусонні дощі і руйнівні повені, в результаті яких постраждали мільйони людей; і безперервні посухи в Східній Африці».   

За словами глави ВМО, багато з цих явищ - вченим доки належить з'ясувати які конкретно - викликані зміною клімату, пов'язаного з діяльністю людини і, зокрема, з викидами парникових газів.   

«Доповідь дозволяє зрозуміти, яку небезпеку зміна клімату представляє для населення, економіки і в цілому для існування життя на Землі», - заявила, відкриваючи конференцію у Бонні Виконавчий секретар Рамкової конвенції ООН про зміну клімату Патрісія Еспіноза.   

Вона закликала вжити усі заходи для виконання Паризької угоди по клімату.  

Ось деякі цифри і показники від установ і агентств ООН: третина населення планети мешкає в регіонах, схильних до тривалих періодів сильної жари; минулого року 23,5 млн. чоловік було вимушено покинути свої домівки через природні катаклізми.   

Економічні наслідки зміни клімату особливо відчуваються в країнах з відносно теплим кліматом. У них мешкає 60 відсотків населення планети.

 

Суспільство, 07.11.2017 15:31