Фото: росЗМІ

Як Кремль використовує заклики Китаю до миру між Росією та Україною у власних цілях: пояснення ISW

Країна-агресорка у власних цілях використовує заклики Китаю до мирних перегорів між РФ та Україною. Зокрема, Кремль намагається примусити Захід піти на поступки.

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

У Інституті зазначили, що 7 березня міністр закордонних справ Китаю Ван I повторив заклик Китаю до мирних переговорів між Росією та Україною. 

"Ван заявив, що Китай зберігає об'єктивну та неупереджену позицію щодо війни в Україні, риторику, яка є частиною давніх зусиль Китаю заявити про себе як незалежного посередника в передбачуваному бажаному переговорному процесі", — йдеться у звіті ISW.

Проте, на думку фахівців, Росія швидше за все, продовжить використовувати такі заклики для просування давніх інформаційних операцій, спрямованих на те, щоб спонукати Захід піти на поступки.

До того ж аналітики зауважили, що 2 березня заступник міністра закордонних справ Росії Михайло Галузін та спецпредставник Китаю з питань Євразії Лі Хуей зустрілися в Москві, щоб обговорити бажання КНР сприяти переговорам.

"Галузін та Лі відзначили, що "неможливо" обговорювати врегулювання в Україні без участі Росії та без врахування інтересів Москви у сфері безпеки", тверджень, які Кремль регулярно використовує, щоб покласти відповідальність за переговори на Захід", — додали експерти.

Водночас, як наголосили експерти, Китай публічно не пояснював деталі розпливчастого мирного плану з 12 пунктів, який він оприлюднив на початку 2023 року. Відтак, в ISW вважають, що Кремль і далі продовжуватиме підтримувати заклики Пекіну до переговорів, щоб просувати інформаційні операції щодо мирних переговорів. 

Нагадаємо, в Пекіні вважають, що відіграють важливу роль у прокладанні шляху до мирних переговорів і політичного врегулювання кризи в Україні. Для цього застосовують так звану "човникову дипломатію". Тому Китай відправив спецпредставника Лі Хуея до України, країн ЄС і Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.03.2024 07:27