Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Як поводитись з росіянами та білорусами на Олімпіаді: рекомендації НОК та Мінмолодьспорту

Українським спортсменам, які візьмуть участь на Олімпійських іграх у Франції, рекомендовано дистанціюватись від контактів з представниками Росії та Білорусі.

Про це йдеться у рекомендаційному листі Національного олімпійського комітету та Міністерства молоді та спорту України.

Відомства оприлюднили рекомендації для українських спортсменів щодо контакту з російськими та білоруськими спортсменами на Олімпіаді-2024. Там наголосили, що з метою уберегти українських атлетів від провокативних ситуацій та сприяти безпеці представників офіційної делегації національної збірної команди України на Ігри в Парижі й було розроблено та затверджено рекомендації щодо контакту з індивідуальними нейтральними спортсменами з Російської Федерації та Республіки Білорусь в рамках Олімпіади-2024 у Парижі.

Як варто поводитись на Олімпіаді

Зокрема, в документі виписано основні позиції, яких рекомендовано дотримуватись українським спортсменам, тренерам, членам офіційної делегації та іншим особам, які перебуватимуть на території Французької Республіки під час Олімпіади-2024.

  • утримуватися від прямих контактів із представниками країн-агресорів, що можуть спричинити провокаційні дії з їхньої сторони як в Олімпійському селищі, так і поза ним;
  • про будь-які спроби провокаційних дій з боку представників РФ та РБ інформувати вищу за посадою особу та керівництво офіційної делегації;
  • не брати участі в будь-якому спілкуванні в соціальних мережах та дискусіях з нейтральними атлетами (AIN) РФ та РБ, не ділитися та не реагувати на контент AIN РФ та РБ, не публікувати спільні фото та відеоматеріали як щодо змагань, так і поза змагальний період;
  • спортсменам національних збірних команд України та членам офіційної делегації України на ОІ-2024 дотримуватися правил участі у змаганнях відповідних міжнародних спортивних федерацій, наскільки це необхідно для забезпечення виконання мінімальних вимог щодо відповідності участі у змаганнях поряд з AIN РФ та РБ;
  • під час та поза церемоніями нагородження та квітковими церемоніями, наскільки це можливо, триматися на відстані та дистанціюватися від будь-яких контактів з AIN РФ та РБ, а також утримуватися від спільних фото чи відео, якщо така потреба не пов'язана з дотримання обов'язкових вимог у правилах змагань;
  • утримуватися від участі в пресконференціях, прямих ефірах (що не мають нерозривного зв’язку з належним проведенням змагань), інтерв’ю та інших рекламних заходах до і після змагань разом з AIN РФ та РБ;
  • у разі виявлення порушень умов допуску до ОІ-2024 AIN РФ та РБ, сформульованих Виконкомом МОК та/або встановлених відповідними міжнародними спортивними федераціями, зафіксувати факт порушення нейтрального статусу та рекомендованих умов участі AIN РФ та РБ, інформувати вищу за посадою особу, керівництво офіційної делегації, відповідні міжнародні спортивні федерації та Оргкомітет ОІ-2024 тощо;
  • у разі якщо спортсмен національної збірної команди України є співробітником Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ, інших військових формувань крім цих рекомендацій дотримуватися правил і рекомендацій відповідних органів у роботі з AIN РФ та РБ.

"Зазначені Рекомендації стосуються контактів з представниками країн-агресорів, а також іншими особами, які підтримують політику цих країн та можуть бути використані з метою пропаганди", — йдеться у спільному листі НОК та Мінмолодьспорту.

Зауважимо, Олімпіада-2024 має відбутися з 26 липня по 11 серпня. Олімпійські ігри пройдуть в столиці Франції Парижі. Російські та білоруські спортсмени у нейтральному статусі можуть брати участь в Олімпійських іграх в Парижі.

Нагадаємо, виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету 19 березня заявив, що нейтральні спортсмени не братимуть участі в церемонії відкриття літніх Олімпійських ігор-2024 у Парижі.

Раніше Франція висунула ідею припинення вогню в Україні на час Олімпійських ігор 2024 року. Так пропозицію планують зробити Росії.

Своєю чергою мер Парижу Анн Ідальго заявила, що спортсменам з Росії та Білорусі не будуть на раді на Олімпійських іграх 2024 року.

Як повідомив голова міжнародного олімпійського комітету Томас Бах, будь-який нейтральний спортсмен з російським паспортом, який висловлюватиме свої політичні погляди під час Олімпіади, може бути виключений зі змагань.

Цікаво, що самопроголошений президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко переконаний, що Олімпійським іграм-2024 не потрібно оголошувати бойкот. Водночас він закликав своїх громадян "бити морди" опонентам у Парижі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 02.05.2024 14:42