Фото: Pixabay

Як розпізнати фальшиві долари та євро: поради для перевірки валюти

Українці, які зберігають заощадження в іноземній валюті, — переважно доларах та євро — нерідко натрапляють на фальшивки. Такі кошти можна отримати при купівлі валюти в обмінниках чи в приватних осіб.

Щоб не зіткнутися з неприємностями, важливо заздалегідь знати, як розпізнати несправжні гроші. На порталі "Pro Гроші" дали кілька порад.

Як правильно перевіряти гроші

Щоб уникнути неприємностей, вивчіть наступні ознаки справжніх купюр.

  • Текстура. Усі гроші виготовляються з різних матеріалів. Якщо при створенні євро використовується бавовна, то американські долари на 75% складаються з бавовни, а на 25% — з льону. До того ж доларові купюри доволі міцні, тому їх нелегко порвати. А ось підробки гладкі на дотик й не мають рельєфних опуклостей. Доларові банкноти відрізняються високою міцністю, вони дуже важко піддадуться розриванню. При цьому підроблені гроші гладкі на дотик та не мають рельєфних потовщень.
  • Захисні елементи. Звертайте увагу на водяні знаки, світловідбивальні елементи, вдруковані стрічки — усе це обов'язкові маркери справжніх купюр. Крім цього, роздивіться фонові лінії малюнків — вони повинні бути чіткими та плавними.
  • Номінал купюр. Часто за справжні купюри видають іноземну валюту з неіснуючого або рідкого номіналу. Це можуть бути як банкноти 500 та 1 000 доларів. Такі купюри є, але використовуються здебільшого фінансовими установами.​
  • Уважно роздивіться серійний номер: літери та номер повинні вказувати на федеральний резервний банк, який випустив банкноту. Важливо пам'ятати, що кожна банкнота має унікальний номер, який повторюється на лицьовій стороні.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які українські банкноти підробляють найбільше. Більше про це — у нашому матеріалі.

Відомо також, що напередодні повномасштабної війни Росії в Україні Нацбанк дозволив десяти банкам пошкоджувати банкноти, якщо не буде можливості вивозити їх з відділень. Це було зроблено, щоб гроші не потрапили до рук окупантів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.02.2024 03:32