Патріарх РПЦ Кирил. Джерело: росЗМІ

Як українці ставляться до заборони УПЦ МП: дані опитування

В Україні 63% громадян підтримують повну заборону Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). 

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у квітні 2024 року.

За результатами опитування 83% українців вважають, що влада так чи інакше має втрутитися в діяльність УПЦ МП. Зокрема, 63% вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні. Ще 20% громадян зараз виступають за дещо "м'якший" підхід, що не передбачає повної заборони, але передбачає встановлення державного контролю та нагляду.

Водночас 12% громадян України переконані, що нічого не варто робити і не потрібно втручатися у справи УПЦ МП, а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень.

Інфографіка КМІС

Інфографіка КМІС

У всіх регіонах України більшість населення (від 76% — на Сході, 85% — на Заході і 86% — в Центрі) виступають за проактивну позицію держави в питанні діяльності УПЦ МП.

Водночас на Півдні та Сході трохи менше тих громадян України, які виступають за повну заборону (55% і 46% проти, відповідно, 69% на Заході та 68% в Центрі).

Інфографіка КМІС

Інфографіка КМІС

Також 82% українців не довіряють УПЦ МП. Довіряють — 8%. Не змогли визначитися зі своєю думкою — 11%.

Інфографіка КМІС

Інфографіка КМІС

Нагадаємо, згідно з даними аналітичної платформи "Опендатабот", за понад два роки повномасштабної російсько-української війни менш ніж 10% церков перейшли з УПЦ МП до ПЦУДо 24 лютого 2022 року в Україні нараховувалось 8782 церкви Московського патріархату.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 07.05.2024 17:59