Фото: Telegram-канал Давида Арахамії

Які положення можуть прибрати із нового законопроекту про мобілізацію: відповідь Арахамії

Голова парламентської фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія розповів, що новий законопроект про мобілізацію відправили на доопрацювання, зокрема, через положення про електронні повістки, призов людей з інвалідністю та навчання.

В ефірі телемарафону Арахамія зауважив, що дані положення категорично не влаштовують народних депутатів. Відтак, їх можуть взагалі прибрати з проекту закону.

"У нас було закрите засідання, де ми запросили військове керівництво. Законопроект дуже резонансний. Дуже багато до нього уваги, він великий — понад 200 сторінок. Ми на комітеті працювали десь п'ять днів в режимі нон-стоп, щоб аналізувати кожну норму, яка там. Ви знаєте, що омбудсмен виступив із тим, що там є норми, які порушують права людини. Є проблеми в законопроекті, їх немало", — зазначив Арахамія. 

За його словами, той спосіб, який запропонував уряд, не влаштовує багато політсил, тому вирішили повернути ініціатору законопроект. Кабмін має з військовими напрацювати нове рішення з урахуванням пропозицій Ради. Зокрема, серед норм, які необхідно доопрацювати, нардеп указав питання мобілізації транспорту у ФОП та призов людей з інвалідністю третьої групи. 

"Ми сказали, що такого не може бути. Ми сказали про людей з інвалідністю — ми не допустимо того, щоб інваліди третьої групи могли йти до призову, тому що там багато людей, які не мають одного з органів, чи хворі на туберкульоз. Навіщо це в армії?" — сказав Арахамія. 

Також Комітет радив доопрацювати норму, що стосується надсилання повісток електронною поштою, оскільки за ухиляння передбачена кримінальна відповідальність, а можливості підтвердити факт неотримання повістки немає. До того ж, за словами нардепа, під час обговорення законопроекту багато уваги було приділено підвищенню рівня навчання мобілізованих громадян. 

"Ми багато отримуємо історій, коли людину мобілізували, він навчився нібито, має пройдений курс, на передовій, а потім виявляється, що вони одну гранату кинули й більше немає ніяких навичок. Так ми не будемо більше пропускати. Прямо в законі в рекомендаціях записали, що це має бути обов'язковий курс. Ненавчені солдати — це російська модель, ми не хочемо таку модель застосовувати в Україні", — наголосив він. 

Нагадаємо, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що доопрацьований законопроект про мобілізацію Верховна Рада України може ухвалити за декілька тижнів. У ньому врахують пропозиції народних депутатів та інших учасників процесу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.01.2024 22:39