Фото: ситуація на кордоні з Польщею. Джерело – Facebook-сторінка Олега Ніколенка

Яких збитків зазнали експортери та імпортери через блокування західних кордонів: звіт НБУ

Національний банк України оцінив вплив блокування кордонів із сусідніми країнами на експорт та імпорт.

Про це стало відомо з інфляційного звіту НБУ за квітень 2024-го.

У Нацбанку прогнозують, що до кінця травня ситуація з блокадою на західних кордонах країни вирішиться. Збитки для імпорту в другому кварталі 2024-го оцінюють у 300-400 мільйонів доларів. 

"Блокада західних кордонів мала обмежений вплив на економіку України на початку 2024 року, однак і він мінімізується в межах року", — стверджують експерти.

Зазначається, що блокада кордонів мала великий вплив на українську зовнішню торгівлю. Насамперед йдеться про імпорт товарів. Прямі збитки імпорту товарів внаслідок блокади торік у листопаді становили 500 мільйонів доларів, тоді як експорту — 160 мільйонів доларів.

У НБУ наголошують, що збитки, яких зазнав імпорт, вдалося частково компенсувати завдяки нарощуванню постачання залізницею, а збитки експорту вдалося частково компенсувати завдяки нарощуванню постачання через новий морський коридор.

"Повноцінне функціонування морського коридору дасть змогу не лише компенсувати втрати від блокади кордонів і запровадження ліцензування зерна, а й допоможе повернутися на традиційні для українського експорту ринки дальнього закордоння. Така тенденція вже спостерігається в останні місяці: продовольчі товари повертаються на ринки Азії та Африки, а гірничо-металургійна продукція — на ринки Азії та Америки", — додають у НБУ.

Нагадаємо, що польські протестувальники розблокували контрольно-пропускний пункт "Рава-Руська" на кордоні з Україною для проїзду вантажівок. Однак заборона на в'їзд транспорту, який перевозить зернові культури, зберігатиметься й надалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.05.2024 03:20