Фото: theguardian.com / Patrick Irwin

Якого кольору насправді Нептун: вчені провели аналіз знімків (фото)

Нове дослідження вчених спростовує загальноприйняту думку про те, що Нептун має темно-синій колір. Це означає, що знімки планети, зроблені на основі даних космічного апарату "Вояджер-2", насправді не показують справжній колір планети.

Про це пише видання The Guardian.

Новий аналіз деяких старих зображень Нептуна показав, що досить тривалий час вчені сприймали те, як ця планета виглядає, неправильно. Протягом десятиліть, з моменту прольоту "Вояджера-2" повз Нептун і Уран, дослідники ставили питання щодо того, чому ці планети відрізняються кольором.

На знімках "Вояджера-2" Уран пофарбований у колір морської хвилі, що нагадує качине яйце. Водночас Нептун видавався темнішим, відтінку "ляпіс-лазурі". Враховуючи, що склад планет практично ідентичний, різниця була разючою та загадковою.

Вчені провели нове дослідження та дійшли висновку, що насправді обидві планети — Уран і Нептун  мають майже однаковий блідий блакитний і зелений відтінок. Водночас колір Нептуна лише трохи більш насичений.

 новий колір планети нептун

Фото: The Guardian

Причина помилки полягала в тому, що "Вояджер-2" записав зображення планет у двох окремих колірних смугах, а зображення Нептуна були оброблені таким чином, щоб підкреслити контраст і поглибити його справжній колір. У результаті він здається синішим, ніж є насправді. Автори дослідження стверджують, що колір Урана той самий, що й передбачалося раніше, але Нептун лише трохи темніший за свого сусіда, але точно не темно-синій.

Нове дослідження також допомогло з'ясувати, чому колір Урану змінюється протягом року на планеті, що триває 84 земні роки. Під час сонцестояння, коли один із полюсів звернений до Сонця, планета здається трохи зеленішою. У період рівнодення, коли екватор звернений до Сонця, Уран стає трохи блакитнішим.

Нагадаємо, у 2024 році відбудеться низка астрономічних подій, які варто побачити. Зокрема, повне затемнення Сонця та метеоритні дощі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Технології, 06.01.2024 23:55