Фото: НБУ

Якого рівня досягне інфляція у 2024 році: Нацбанк оприлюднив оновлений прогноз

Національний банк України (НБУ) покращив прогноз інфляції на 2024 рік. Очікується, що індекс споживчих цін у 2024 році знизиться з 9,8% до 8,6%. 

Про це повідомляє прес-служба регулятора. Водночас в Нацбанку зберегли прогноз щодо зростання реального внутрішнього валового продукту (ВВП) на рівні 3,6%.

У НБУ зазначають, що у 2023 році "інфляційний тиск суттєво знизився". Зокрема, в листопаді інфляція сповільнилася до 5,1% у річному вимірі та залишалася на цьому рівні в грудні.

"Послабленню цінового тиску значною мірою сприяли високі врожаї та зниження світових цін на енергоносії. Важливу роль відігравав мораторій на підвищення тарифів на окремі житлово-комунальні послуги", — йдеться у повідомленні регулятора.

Так, сповільнення базової інфляції до 4,9% за підсумками минулого року свідчить про вагомий вплив послідовної монетарної політики Нацбанку, зокрема заходів із забезпечення курсової стійкості та привабливості гривневих активів.

У НБУ підкреслили, що попри очікуване пришвидшення інфляції у 2024 році, вона залишатиметься помірною та повернеться до цільового діапазону у наступному році.

За прогнозами регулятора, на початку 2024 році інфляція перебуватиме в межах цільового діапазону 5% ± 1 в. п. З червня вона дещо пришвидшиться через вичерпання ефектів рекордних врожаїв, які були у 2023 році.

"Додатково на ціни тиснутиме подальше відновлення споживчого попиту, а також перенесення витрат бізнесу на споживчі ціни, зокрема через усе ще високі безпекові ризики та підвищення зарплат. Однак інфляція залишатиметься помірною", — наголошують експерти.

Наприкінці 2024 року, за даними НБУ, інфляція очікується на рівні 8,6%. У 2025 році цей показник повернеться до цільового діапазону: інфляція сповільниться до 5,8%, а у 2026 році — до 5%. 

Нагадаємо, експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в інтерв'ю TrueUA розповів, чи зросте інфляція у поточному році та що впливатиме на її рівень. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.01.2024 15:55