Фото: Офіс президента

Є прогрес за дев'ятьма пунктами: у Зеленського розповіли про чергову зустріч щодо Формули миру

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак у п'ятницю, 1 грудня, провів десяту зустріч із представниками дипломатичного корпусу з питань імплементації Формули миру України.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

До обговорення, яке відбулося на території Міжнародного аеропорту "Бориспіль", долучилися 86 учасників: представники 83 іноземних держав і трьох міжнародних організацій. 

Під час зустрічі керівник ОП зазначив, що справедливий, всеосяжний і тривалий мир можливий лише як результат колективної волі й колективних дій. 

"Запобігти повторенню війни можна лише в один спосіб — через надійні багатосторонні безпекові гарантії для України й рішучу демонстрацію єдності та відданості відповідальних держав, які поважають міжнародне право", — вказав Єрмак.

Він також наголосив, що за рік спільної роботи українська Формула миру стала цілісною структурою, елементи якої щільно взаємопов'язані.

"Я радий констатувати прогрес за кожним із дев’яти пунктів, які ми вже опрацювали", — зазначив глава Офісу президента.

Своєю чергою міністр оборони Рустем Умєров зазначив, що єдиний спосіб забезпечити гарантії миру — перемогти Росію на полі бою. За його словами, щоб завдати такого нищівного удару по агресору, українські воїни повинні мати новітні технології та зброю, яка може дати асиметричну відповідь на російські промислові можливості та людські ресурси. 

На думку міністра юстиції Дениса Малюськи, оптимальним юридичним механізмом завершення війни є багатосторонній договір, до якого можуть бути залучені багато різних зацікавлених підписантів.

"Не лише Україна й Росія, а також і гаранти. Можливо, навіть треті сторони з окремими зобов’язаннями", — пояснив він.

Крім того, за словами міністра, помилки минулого вказують на необхідність чітких формулювань і наявності юридично прописаних зобов’язань.

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк зазначила, що лише повноцінний безпековий документ чи система безпекових документів і гарантій їх дотримання можуть зупинити агресію назавжди.

В обговоренні Формули миру, зокрема її десятого пункту, взяли участь посли США, Великої Британії, Німеччини, Канади, Італії, Франції, Японії, Нідерландів, Бразилії, ПАР, Індії, Литви, Норвегії, тимчасовий повірений Польщі в Україні, голова Офісу Ради Європи в Україні, посли Швейцарії, Румунії та Латвії. Дипломати наголошували на тому, що справедливий і стійкий мир має базуватися на принципах поваги до суверенітету, територіальної цілісності й незалежності України. Було відзначено важливість того, що планування повернення миру відбувається ще під час війни.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що виконання Росією одного із пунктів Формули миру дозволить говорити про завершення війни. Зокрема, йдеться про пункт, який стосується поваги до територіальної цілісності та виведення військ з території України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.12.2023 11:53