Фото: Telegram-канал Дениса Шмигаля

ЄС остаточно ухвалив План України для реалізації програми Ukraine Facility на 50 млрд євро, — Шмигаль

Європейський Союз остаточно ухвалив План України, необхідний для реалізації програми Ukraine Facility обсягом 50 мільярдів євро. Вже найближчим часом наша держава отримає 1,89 мільярда євровалюти у рамках цієї програми.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Глава уряду підкреслив, що схвалення Плану дозволяє повноцінно запустити Ukraine Facility. 

"А загалом цього року в межах програми розраховуємо залучити 16 мільярдів євро. Це посилить нашу фінансову стійкість в умовах повномасштабної війни з Росією", — написав Шмигаль.

Прем'єр-міністр також висловив подяку Бельгії, яка головує в Раді ЄС, та державам-членам Євросоюзу за високу оцінку Плану України та непохитну підтримку.

Що таке Ukraine Facility

Ukraine Facility — це чотирирічна програма загальним обсягом 50 мільярдів євро. Значна частина цих коштів буде спрямована до держбюджету й допоможе у фінансуванні бюджетного дефіциту. Ще один компонент програми передбачає створення спеціального інвестиційного інструменту для покриття ризиків у пріоритетних секторах. Він дозволить залучити додаткові кошти на інвестиції.

Як відомо, лідери країн Європейського Союзу 1 лютого на спеціальному саміті в Брюсселі схвалили виділення Україні 50 мільярдів євро в рамках програми Ukraine Facility на 2024-2027 роки. А вже 5 лютого Рада ЄС і Європарламент досягли попередньої угоди про створення нового інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України Ukraine Facility.

Нагадаємо, 27 лютого Європейський парламент схвалив створення фонду допомоги для УкраїниЄвропейський парламент переважною більшістю голосів (536 "за", 40 "проти", 39 "утрималися") схвалив надання нашій державі 50 мільярдів євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.05.2024 12:54