Фото: Pixabay

ЄС посилить контроль за експортом зерна з України

Європейський союз посилить перевірки дотримання домовленостей перевізниками під час експорту зерна з України. Таке рішення Євросоюз ухвалив для того, аби вгамувати невдоволення польських фермерів та сприяти вільній торгівлі.

Про це повідомила єврокомісар з транспорту Адіна Валеан, передає Reuters.

За її словами, ЄС планує перевірити, чи не порушують перевізники угоди та, чи мають право на транзит. До того ж Валеан зауважила, що країни ЄС також отримують вигоду від міжнародної торгівлі, адже експорт в Україну з Румунії, Словаччини та Польщі автомобільним шляхом збільшився в два рази. Натомість обсяг товарів, що йдуть з України є меншим.

"Закриття кордонів ніколи не є гарною ідеєю, тим більше кордонів із сусідом, який так потребує сполучення. Поки угоди виконуються правильно, проблем бути не повинно, і ми працюємо над посиленням реалізації", — зазначила вона.

Посадовиця наголосила, що Україна експортувала понад 64 мільйони тонн зерна, олійних культур та супутніх товарів через коридори солідарності з моменту їх створення у травні 2022 року та до січня. Єврокомісар також додала, що лише у січні транзитом через сусідні з Україною країни ЄС пройшло три мільйони тонн зерна, з яких приблизно 2,04 мільйона тонн — через Румунію.

Нагадаємо, 28 лютого Україна та Польща провели переговори щодо розблокування кордону. Зустріч тривала чотири години, але тему тимчасового закриття кордону не порушували.

Водночас глава польського уряду Дональд Туск заявляв, що Україна та Польща ведуть переговори щодо закриття кордону для двосторонньої торгівлі товарами. Це буде тимчасове рішення і "болюче" для обох сторін.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.03.2024 22:38