Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Європейські банки за минулий рік заплатили Росії понад 800 млн євро податків, — ЗМІ

Попри обіцянки мінімізувати свою присутність у Росії після повномасштабного вторгнення в Україну, сім найбільших європейських банків за розміром активів у країні заплатили Кремлю понад 800 мільйонів євро податків минулого року. Це в чотири рази більше, ніж до великої війни.

Таку інформацію оприлюднило авторитетне видання Financial Times.

Ці банки — Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo та OTP — повідомили про сукупний прибуток у розмірі понад три мільярди євро 2023 року. Цей прибуток був утричі більшим, ніж 2021 року, його частково отримали за кошти, які банки не можуть вивести з країни, що призводить до збільшення податкових виплат.

Податки, які сплачують європейські банки, а це близько 0,4% всіх очікуваних неенергетичних доходів бюджету Росії на 2024 рік, є прикладом того, як іноземні компанії, що залишилися в країні, допомагають Кремлю підтримувати фінансову стабільність, попри західні санкції.

Раніше експерти Єльської школи менеджменту провели аналіз і визначили, що близько 1000 компаній вийшли з бізнесу на території Росії, хоча сотні компаній все ще працюють і оплачують податками війну. До них входять Mondelez International, PepsiCo, Auchan, Nestle, Unilever та Reckitt, а також найбільші європейські банки.

Найбільші європейські компанії зазнали щонайменше 100 мільярдів євро прямих збитків від своєї діяльності на території Росії після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Нагадаємо, що, за інформацією Reuters, деякі китайські компанії звертаються до підпільних каналів фінансування. Це пов’язано з тим, що великі банки Китаю обмежують платежі на операції з Росією через занепокоєння санкціями Сполучених Штатів Америки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.04.2024 09:13