ЮНЕСКО: 100 мільйонів молодих людей не уміють читати, і винні в цьому не лише вчителі

26 ЖОВТНЯ 2017 13:21

Тільки 20 відсотків країн гарантують 12 років безкоштовної і обов'язкової шкільної освіти. 264 мільйони дітей і підлітків у світовому масштабі не ходять в школу, 100 мільйонів молодих людей не уміють читати, передає TrueUA з посиланням на UN. .  

Як підкреслює Генеральний директор Організації Ірина Бокова, відповідальність за проблеми в системі освіти не можна покладати тільки на учителів.   

«Освіта - це наша загальна відповідальність. Вона лежить на урядах, школах, батьках і приватному секторі», - сказала Бокова.   

Автори нової доповіді спробували довести, що звинувачувати в недоліках сфери освіти тільки учителів несправедливо і контрпродуктивно. У доповіді, зокрема, наводяться приклади, коли учителі не з'являлися на роботі не за своєю ініціативою, а тому, що учні не приходили на заняття, користуючись існуючими поблажками.  

«Якщо карати учителів і школи за оцінки учнів, це приведе до того, що викладачі змінять тактику викладання. Це неминуче позначиться на найслабкіших учнях, - сказав головний автор доповіді Манос Антонініс. - Відповідальність, в першу чергу, лежить на урядах. Коли влада намагається покласти відповідальність на інших, вони, по суті, відволікають увагу громадськості від своєї власної нездатності створити міцну і ефективну систему освіти».   

У ЮНЕСКО відмічають, що тільки одна з шести країн публікує щорічні звіти про стан справ в секторі освіти.   

Відсутність підзвітності і прозорості, у свою чергу, нерідко веде до розквіту корупції.   

Так, в Європейському союзі в період з 2009 по 2014 рік майже 40 відсотків усіх тендерів у сфері освіти отримував тільки один приватний підрядник.

 

Суспільство, 26.10.2017 13:21