Фото: Рixabay

В Україні зросли прожитковий мінімум й мінімальна зарплата: хто і скільки отримуватиме

З 1 січня 2024 року в Україні, згідно з законом про державний бюджет, підвищилися розміри прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Це вплине на розмір пенсій деяких категорій українців.

Про це повідомив Пенсійний фонд України.

Відтак, відбудеться підвищення розміру прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Зокрема, мінімальна заробітна плата буде на рівні 7100 гривень. 

"Таке збільшення є підставою для перерахунку пенсій особам, які не працюють, досягли віку 65 років і мають повний страховий стаж (30 / 35 років для жінок/чоловіків відповідно)", — йдеться в повідомленні.

Мінімальний розмір пенсій таких пенсіонерів з 1 січня 2024 року не може бути меншим за 40% мінімальної зарплати — 2 840 гривень.

Також із січня збільшать розмір щомісячної грошової виплати тим, хто має особливі заслуги перед Батьківщиною відповідно до закону України "Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян".

Із січня розмір прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, збільшиться до 2361 гривні, тоді як прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць — до 2920 гривень. У результаті розмір надбавки до пенсії почесним донорам України збільшиться з 258,90 до 292 гривні.

Також у ПФУ наголосили, що пунктом прикінцевих положень закону "Про державний бюджет України на 2024 рік" встановлено, що перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, який здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 1 січня 2024 року, проводиться з 1 березня 2024 року разом зі щорічною індексацією пенсій.

Нагадаємо, раніше міністр соціальної політики Оксана Жолнович заявляла, що у разі відсутності міжнародної фінансової допомоги проблем із виплатою пенсій не повинно бути. Проте індексація у 2024 році може не відбутися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Економіка, 01.01.2024 03:25