За два дні до "Рамштайну": що обговорили Зеленський і Остін під час зустрічі в Києві

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном, який завітав у понеділок, 20 листопада з неанонсованим візитом. Вони говорили про зброю для України.

"Мав честь зустрітися із Володимиром Зеленським сьогодні у Києві, щоби підтвердити непохитну підтримку України Сполученими Штатами. Ми, разом із нашими союзниками та партнерами, продовжуватимемо підтримувати нагальні потреби України на полі бою та довгострокові оборонні потреби", — написав Остін в соцмережі Х (колишній Twitter).

Зустріч у Києві: Джерело: Офіс президента України

Зустріч у Києві: Джерело: Офіс президента України

Цей візит відбувається на тлі відсутності додаткового фінансування для допомоги Україні та за два дні до чергового засідання в рамках "Рамштайну". Пентагон вже неодноразово закликав Конгрес США схвалити фінансування для підтримки України та Ізраїлю. У Міноборони США зазначали, що останнім часом пакети допомоги для України були меншими, оскільки відомство не має додаткового фінансування.

У Білому домі заявили, що близько 96% безпекової, економічної та гуманітарної допомоги, яку США виділили для України, вже використано. Як повідомив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі, Міноборони має приблизно до 1,1 мільярда доларів для поповнення запасів до зими.

У жовтні президент США Джо Байден подав до Конгресу раніше анонсований запит на понад 105 мільярдів оборонної допомоги, що включав 61,4 мільярда доларів допомоги Україні та 14,3 мільярда допомоги Ізраїлю. Байден закликав Конгрес проголосувати обидві ініціативи в пакеті. Досі Конгрес не підтримав цей запит адміністрації Байдена.

Нагадаємо, що на початку листопада міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін і державний секретар Ентоні Блінкен виступили за об'єднане фінансування допомоги Ізраїлю та Україні. Посадовці наголосили, що "без фінансової підтримки США і НАТО українці можуть програти цю війну".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.11.2023 16:04