Фото: ілюстративне

За скільки часу США обіцяють навчити українських військових керуванню Patriot: відповідь Резнікова

Сполучені Штати Америки обіцяють навчити українських військових користуватися ЗРК Patriot за 10 тижнів. Хоча мінімальна підготовка для використання даного типу ППО складає щонайменше 10 місяців.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, передає АрміяInform.

За словами очільника Міноборони, сьогоднішні успіхи ЗСУ на фронті були би не можливими без суттєвої допомоги іноземних партнерів.

"Сьогоднішня війна, яка є війною в русі, забезпечується ресурсами наших партнерів, але саме головне духом і волею України. І я вважаю, що треба завжди вміти казати: "дякую". Раніше ми навіть мріяти не могли про те, що нам дадуть, наприклад Patriot, вартість якого мільярд доларів, а підготовка, яка складає 10 місяців, — мінімальна. Сьогодні ж є рішення, що наших офіцерів підготують за 10 тижнів. Такі зобов’язання взяли на себе американські партнери", — сказав Резніков.

Характеристики Patriot 

Patriot — це мобільний зенітний ракетний комплекс (ЗРК) та система протиракетної оборони, яка дозволяє збивати ракети до того, як вони вразять ціль. Батареї Patriot також здатні завдавати ударів по повітряних цілях, наприклад, по літаках. Назва комплексу Patriot розшифровується як Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target (Радар стеження з фазованими ґратами для перехоплення цілі).

Patriot складається з ракети, пускової установки, радіолокаційної установки, станції управління, блоку електрогенератора та щогли високочастотної антени. У цьому радіолокаційні системи Patriot дозволяють ефективніше визначати, хто "друг", хто "ворог". Сама ЗРК переміщається вантажівками. У документах НАТО йдеться про те, що Patriot здатна обороняти від ударів балістичних ракет район радіусом від 15 до 20 кілометрів.

Нагадаємо, 16 січня українські військові прибули в Оклахому (США), де навчатимуться керувати системами протиракетної оборони Patriot.

Зауважимо, що раніше помічниця міністра оборони США Лаура Купер повідомляла, що підготовка українських військових триватиме кілька місяців. За її словами, у США розглядали різні варіанти навчання українців: безпосередньо на американських полігонах та за межами країни.

Додамо, 17 січня Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна передасть України системи протиповітряної оборони Patriot.

Війна, 17.01.2023 22:42