Фото ілюстративне. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Загроза рашистського наступу на Харків: в ISW пояснили, яку стратегічну мету мають окупанти

Російські війська прагнуть розтягнути українські сили на ширшу лінію фронту на Сході України перед початком свого літнього наступу. Саме для цього, ймовірно, вони намагаються використати загрозу наступу на Харків.

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив учора, що Росія накопичує війська на Харківському напрямку та проводить перегрупування. Україна зі свого боку посилює найнебезпечніші ділянки на цьому напрямі.

В Інституті зазначили, що заява Сирського не свідчить про неминучість російської наступальної операції проти Харкова. Головком зауважив, що українські сили нещодавно покращили свої позиції біля Сіньківки (на північний схід від Куп'янська), а російський мілітарний блогер заявив, що російські війська відступили на невелику відстань від Сіньківки через брак живої сили в цьому районі.

Нездатність російських бригад захопити Сіньківку, попри неодноразові масовані піхотні та механізовані атаки протягом багатомісячного наступу, ставить під сумнів їхню боєздатність, а також боєздатність північного угруповання військ загалом, вважають в ISW.

"Потенційний майбутній російський наступ з метою захоплення Харкова стане надзвичайно амбітним заходом, який створить серйозні проблеми для російських сил, особливо з урахуванням того, що російські війська зіткнуться з оснащеними українськими силами після прибуття військової допомоги США", — наголосили аналітики.

Водночас російські окупанти можуть використати загрозу наступу на Харків, щоби розтягнути українські сили на ширшу лінію фронту на сході України перед початком свого літнього наступу.

Нагадаємо, раніше видання Financial Times із посиланням на українських і західних офіційних осіб зазначало, що Російська Федерація готується до нового масштабного наступу влітку на Сході та Півдні України. Під загрозою перебувають Донецька, Херсонська, Луганська та Запорізька області. Також аналітики не виключають штурми у напрямку Харкова та спроби захопити Київ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.04.2024 07:15