Валерій Залужний. Джерело: Facebook

Залужний і "державний переворот": російські пропагандисти вигадали новий недолугий фейк

Кремлівські пропагандисти вигадали новий фейк про головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. Вони поширили інформацію, що генерал після чуток про свою відставку начебто готує "переворот" за участю військових.

Про це повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (SPRAVDI).

Зокрема, в мережі з’явилося відео, що генерал Залужний після новин про свою відставку закликав Сили оборони влаштувати демарш на Київ і захопити владу. Таке відеозвернення поширили Telegram-канали з прокремлівською риторикою.

"Насправді відеофейк згенерований пропагандою за допомогою штучного інтелекту, а за основу взято звернення Залужного з нагоди Дня Збройних сил України 6 грудня 2023 року — в оригінальному відео змінили колірну гаму та розмили фон", — пояснили в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Там додали, що фейкороби також заповнили відеоряд типовим набором кремлівських наративів, таких як: "повний провал на фронті", "тотальна корупція в Україні", "терористичні акти Зеленського", "солдатів відправляють на забій".

Окрім того, на офіційній або особистій сторінці Залужного подібне відео відсутнє.

Нагадаємо, наприкінці січня Центр протидії дезінформації повідомляв, що на електронні скриньки українців розпочали приходити фейкові повідомлення нібито від Офісу президента. У них йдеться про "припинення вогню з Російською Федерацією" та "передачу країні-агресору частини територій".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.02.2024 12:12