На фото: Валерій Залужний. Джерело: Facebook

Залужний підтримав законопроект Безуглої про мобілізацію, але є нюанси

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підтримав законопроект народної обраниці від "Слуги народу" Мар'яни Безуглої про мобілізацію. Проте пункти про мобілізацію жінок, точного терміну відпусток та звільнення зі служби інвалідів другої групи він не підтримав.

Про це повідомила депутатка у Facebook і додала документ із підписом Залужного.

"Офіційна позиція Залужного щодо поточної редакції законопроекту про рекрутинг, мобілізацію та проходження служби. Це вже після місяців переговорів з ним та його ГШ ЗСУ", — написала вона.

За словами Безуглої він підтримує всі інші норми проекту. 

"В листі надано тільки зауваження. Право на звільнення для осіб з інвалідністю другої групи він не підтримує. Автоматом тоді і відстрочку чи право на звільнення третьої групи. Як і ротації. Це є в листі", — пояснила вона.

Нардепка додала, що реєстрація законопроекту планується у грудні. Голосування відбудеться у січні.

Мобілізація жінок

Головнокомандувач Збройних сил України вважає, що пропозиція стосовно мобілізації жінок є недоцільною та може призвести до негативних наслідків:

  • збільшиться навантаження на ТЦК. Внаслідок цього виникне потреба у збільшенні працівників ТЦК та СП;
  • збільшиться навантаження на заклади охорони здоров'я. Адже при постановці на військовий облік обов'язковий медичний огляд;
  • у суспільстві виникне певний резонанс;
  • збільшиться звернення громадян до органів держвлади та органів військового управління;
  • жінки почнуть масового виїжджати за кордон.

Так, Залужний пропонує залишити чинну норму законодавства відносно постановки на військовий облік осіб жіночої статі, а до пропонованої норми повернутися після завершення дії воєнного стану.

Ротації та відпустки

За словами генерала, в умовах відсутності навченого людського ресурсу для проведення заміни, неможливо визначити конкретні терміни, які передбачені в законопроекті. Він підкреслив, що на даний час практично всі військові частини бойового складу перебувають в районах виконання завдань та виконують завдання відповідно до бойових розпоряджень.

Зміни в ТЦК та СП

Головнокомандувач Збройних сил України також назвав недоцільним переміщення військовослужбовців, які проходять службу в ТЦК та СП, на інші посади до військових частин через три роки служби. Зокрема, він наголосив, що порядок проходження військової служби урегульовується окремим положенням, які затверджені указом президента.

Звільнення осіб з інвалідністю від служби

Залужний також не підтримав право на звільнення від служби для осіб з інвалідністю другої групи.

Головнокомандувача ЗСУ просить вилучити згадані норми з проекту закону. За його словами, вони не можуть бути застосовані при теперішніх умовах. Також він наголошує, що потрібно врахувати поправки та прискорити реєстрацію документа і подальший його розгляд Верховною Радою.

Нагадаємо, на прес-конференції за підсумками 2023 року президент України Володимир Зеленський заявив, що не підпише закону про зміни у мобілізації, якщо в документі буде пункт про призов жінок. Водночас гарант зазначив, що готовий підтримати зниження призовного віку щодо мобілізації для чоловіків — з 27 до 25 років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.12.2023 20:38