Валерій Залужний. Джерело: Facebook

Залужний змінив правила до акредитації журналістів під час воєнного стану: деталі нового наказу

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний змінив наказ №73 щодо правил акредитації журналістів під час дії воєнного стану. У новому документі детально описуються зони військових дій, що було відсутнім у минулій редакції. 

Про це повідомив Інститут масової інформації з посиланням на новий наказ головнокомандувача, який він затвердив підписом 3 лютого.

"Червона" зона

У місцях, що визначені як "червона" зона, заборонена робота працівників ЗМІ, однак журналісти все ж можуть туди допускатися у супроводі посадовців. Усі фото і відео, зроблені на тій території, необхідно погоджувати перед оприлюдненням. У колишньому наказі доступ до "червоної" зони був заборонений.

"Жовта" зона

Медійники зможуть працювати без супроводу прес-офіцера у тих місцях, до яких місцеві мешканці мають безперешкодний доступ. Маршрут слідування повинен погоджувати командир угруповання військ, а заяву розглядатимуть упродовж трьох днів. Раніше працівники ЗМІ повинні були працювати у "жовтій" зоні лише у супроводі прес-офіцера.

"Зелена" зона

На територіях, які належать до "зеленої" зони, журналісти можуть працювати без супроводу.

Що ще змінилося?

Новим наказом Залужний вніс і зміни до правил акредитування представників ЗМІ: тепер журналісти отримуватимуть акредитацію на 12 місяців замість шести.

Також оновлена версія документа не містить пункт 1.10 з Додатка 1, у якому йшлося про те, що медійники мають припинити роботу на військовому об’єкті, якщо з’явиться загроза їхньому життю. Це означає, що журналісти самі несуть відповідальність за своє життя, а питання безпеки не буде використовуватись як привід тими, хто не хотів бачити медіа. 

Нагадаємо, що попередні зміни щодо отримання журналістами акредитації під час воєнного стану діяли з березня 2023 року. Тоді було запроваджено прес-карту нового зразка зі строком дії до шести місяців, а попередні прес-карти були чинними до 1 травня 2023 року.

Тоді ж вперше відбувся поділ зон військових дій: "зелену" — там дозволяли роботу представників ЗМІ без супроводу прес-офіцера, "жовту" — журналісти могли перебувати лише у супроводі прес-офіцера та "червону", де медійникам забороняли працювати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.02.2024 01:19