Фото: pixabay.com

Застосування хімічної зброї в Україні: експерти оприлюднили несподіваний висновок

У Міжнародній організації із заборони хімічної зброї перевірили інформацію України та Російської Федерації щодо застосування сторонами хімічної зброї. Раніше країни звинуватили одна одну у таких діях.

Про це йдеться у зведенні Міжнародної організації із заборони хімічної зброї.

У прес-службі зазначили, що Секретаріат Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) відстежує ситуацію на території України з початку війни у лютому 2022 року у зв'язку зі звинуваченнями у використанні токсичних хімікатів як зброю. І Російська Федерація, і Україна звинуватили один одного та повідомили Організацію про звинувачення у застосуванні хімічної зброї.

"Інформація, надана Організацією обома сторонами, а також інформація, що є у розпорядженні Секретаріату, недостатньо обґрунтована", — зазначають в ОЗХЗ.

Проте, як повідомляють в організації, ситуація залишається нестабільною і вкрай тривожною щодо можливого відновлення використання токсичних хімікатів як зброї.

"Знищення всіх заявлених запасів хімічної зброї у світі було досягнуто у липні 2023 року під суворим контролем Секретаріату ОЗХВ. Це не означає, що хімічної зброї не існує", — йдеться у заяві організації.

Там наголосили, що відповідно до Конвенції про хімічну зброю, будь-яка токсична хімічна речовина, яка використовується через її токсичні властивості з метою заподіяти шкоду або смерть, вважається хімічною зброєю. Це включає перенаправлення токсичних хімікатів подвійного призначення, вироблених хімічною промисловістю в усьому світі, з заявлених незаборонених цілей.

У Міжнародній організації із заборони хімічної зброї нагадали, що 1 травня США оголосили, що вони ввели нові заходи щодо Російської Федерації за її повномасштабну війну та застосування хімічної зброї проти України, у тому числі за використання нею хлорпікрину, хімічної речовини, що входить до Списку 3 Конвенції, а також засоби боротьби з масовими заворушеннями як метод ведення війни.

"Зі свого боку, Російська Федерація заперечує застосування такої зброї. Нагадується, що для проведення будь-яких дій щодо звинувачень у використанні токсичних хімікатів як зброї до Секретаріату ОЗХЗ необхідно буде офіційно звернутися з проханням про проведення такої діяльності з боку держав-учасниць. Досі Секретаріат не отримував таких запитів щодо дій", — вказали в організації.

У Секретаріаті зазначили, що продовжать стежити за ситуацією та підтримувати готовність до розгортання.

"Ми підтримуємо контакти із зацікавленими державами-учасницями та запрошуємо тих, хто може мати у своєму розпорядженні обґрунтовану інформацію, поділитися нею із Секретаріатом. Тим часом ОЗХО продовжить надавати підтримку Україні на її запит у сфері допомоги та захисту від хімічної зброї відповідно до статті X Конвенції", — йдеться у повідомленні організації.

Усі 193 держави-члена ОЗХЗ, включаючи Російську Федерацію та Україну, взяли на себе зобов'язання ніколи не розробляти, не виробляти, не купувати, не накопичувати, не передавати та не використовувати хімічну зброю.

Держави-учасниці Конвенції з хімічної зброї заявили, що будь-яке застосування хімічної зброї є абсолютно неприйнятним і буде порушенням правових норм та стандартів міжнародної спільноти.

Що відомо про хімічну зброю

Хімічна зброя — вид зброї масового ураження, дія якої заснована на токсичних властивостях хімічних речовин. Визначальними складовими хімічної зброї, є так звані бойові отруйні речовини, носії хімікатів (найчастіше — хімічні снаряди), а також відповідні прилади й пристрої керування, які використовуються для доправлення хімічної зброї до цілі.

Різновидом хімічних боєприпасів є бінарні пристрої, які споряджаються двома нетоксичними або малотоксичними речовинами — напівпродуктами для отримання цільової отруйної речовини. У боєприпасі ці речовини відокремлені одна від одної і змішуються для отримання токсичного агента вже під час доправлення боєприпасу до цілі.

Нагадаємо, за даними військових, найчастіше армія РФ використовує гранати, такі як К-51, РГР, які скидає з безпілотників. Проте, застосовуються і саморобні вибухові пристрої, споряджені речовинами подразнювальної дії, а також здійснюються артилерійські обстріли снарядами із вмістом хімічно небезпечних речовин.

Також на початку березня російські терористи за одну добу дев'ять разів скинули хімічну зброю на позиції українських воїнів. Майже всі випадки були зафіксовані у Запорізькій області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.05.2024 17:44