Жозеп Боррель. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Завершення війни в Україні: Боррель назвав країну, яка здатна натиснути на Путіна

Китайська Народна Республіка може використати свій вплив на Російську Федерацію, що прискорить настання миру в Україні. Пекін до цього часу не постачав зброю країні-агресору.

Таку заяву зробив верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, пише Euronews. Дипломат нагадав, що з самого початку казав, що Китай має зіграти свою роль. 

"Тоді мене дуже розкритикували, бо Китай, безумовно, на боці Росії. Але навіть якщо він буде на боці Росії, я думаю, що Китай має зіграти свою роль. Китай є постійним членом Ради Безпеки. Китай має найбільший вплив у Росії. Китай досі не постачав зброю Росії", — сказав він.

За словами Борреля, США розглядали можливість постачання зброї Росії.

"Такого досі не сталося, і те, що президент Сі поговорив із президентом Зеленським добре, нехай він і не згадав про війну, але вони розмовляють. Це гарна річ. І, звичайно, ми маємо… ми дуже зацікавлені в тому, щоб не надто сильно підштовхувати Росію на бік Китаю", — додав Жозеп Боррель.

Як відомо, Китай розглядає можливість участі в мирній конференції, спрямованій на припинення війни в Україні, яку організовує нейтральна Швейцарія найближчими місяцями.

Україна вже організувала кілька зустрічей за Формулою миру на рівні радників керівників держав, у яких взяли участь десятки країн. Головною метою є залучити найбільшу кількість країн для підтримки такої ініціативи.

У січні 2024 року Україна та Швейцарія розпочали підготовку до проведення Глобального саміту миру, який пройде на рівні очільників держав.

Раніше у березні спецпосланець Китаю у справах Євразії Лі Хуей зустрівся з офіційними особами у п'яти європейських столицях, включаючи Москву та Київ.

Нагадаємо, що Володимир Путін запланував першу закордонну поїздку після "переобрання" на новий президентський термін. У травні кремлівський диктатор вирушить до Китаю для переговорів зі Сі Цзіньпіном.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.05.2024 21:26