Фото: "Вікіпедія"

Здатний шпигувати за всім світом: у США винайшли унікальний дрон (фото)

Безпілотна авіаційна система Northrop Grumman є незамінною для майбутньої здатності військово-морських сил США відстежувати дії по всьому світу, ділитися інформацією про них та реагувати відповідним чином.

Про це пише Defense News.

За даними джерела, автономний дрон розвідки, спостереження, розвідки та наведення MQ-4C Triton може літати понад 24 годин одночасно на висоті понад 10 миль та з дальністю польоту понад 8000 морських миль. Датчики на борту мають здатність вловлювати електронні сигнали та повідомлення противника, і ця інформація може бути передана на військові кораблі та інші літаки.

Віце-адмірал Крейг Клеппертон, керівник Кіберкомандування ВМФ, повідомив учасникам Західної конференції в Сан-Дієго, що можливості сигналів та геопросторової розвідки Triton становлять особливий інтерес для нього та його команди. Дрон досяг початкової працездатності у 2023 році після застосування в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Клепертон очікує поліпшення обміну інформацією в рамках сервісу в міру продовження використання Triton. Компанія Northrop поставила на службу щонайменше п'ять безпілотних систем.

"Якщо Triton перебуває на орбіті Indopakom, він не просто підтримує зв'язок з Тихоокеанським командуванням інформаційних операцій ВМС на Гаваях. Вони спілкуються з островом Уїдбі, вони спілкуються з оперативною групою 1060 у NIOC Меріленд. Вони зв'язуються з оперативною групою 1050", — сказав він.

Минулого року компанія Northrop заявила, що змогла передавати інформацію між своїм Triton і бойовими засобами, що моделюються, у тому числі F-35, E-2D Advanced Hawkeye, есмінці та авіаносні ударні групи. Зв'язок став можливим через "шлюз", який підключався до бортового радара дрона та передових обчислень.

Дрон MQ-4C Triton у розрізі

Фото militarycabinet.com

Конкуренція з Китаєм і РФ

Щоб залишатися попереду Китаю та Росії, американські військові намагаються зруйнувати бар'єри, які тривалий час поділяли служби, їхні бази даних та їхню зброю. Багатомільярдний проект, який отримав назву "Об'єднане загальнодоменне командування і контроль", передбачає, що будь-який датчик передаватиме будь-якому стрільцю необхідні йому дані, а це означає, що відповідь на іноземну агресію, ймовірно, буде швидшою, ефективнішою і менш обмеженою географічним положенням.

"У міру того, як ці Triton розширюють свою орбіту, вони будуть зв'язуватися з усіма моїми NIOC по всій земній кулі та вносити по суті об'єднаний підхід до поінформованості про цей бойовий простір і про те, як ми можемо допомогти винищувачам краще зрозуміти що відбувається на їх орбіті. Зона відповідальності", — сказав Клеппертон.

Нагадаємо, у березні 2023 року американський військовий розвідувальний безпілотник RQ-4 Global Hawk був помічений над Чорним морем. Він оснащений інтегрованою системою спостереження та розвідки HISAR.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 16.02.2024 02:32