Фото: Олег Кіпер. Джерело – "Думська"

Зеленський найближчим часом звільнить Костіна: ЗМІ назвали прізвище нового ймовірного генпрокурора

Український президент Володимир Зеленський продовжує здійснювати ланцюжок кадрових змін на ключових посадах держави. Це стосується й чинного генпрокурора країни Андрія Костіна, який вже найближчим часом втратить свою посаду.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на джерело у керівництві фракції "Слуга народу". 

Андрія Костіна, призначеного на посаду генпрокурора у липні 2022 року, може замінити очільник Одеської ОВА Олег Кіпер.

За даними джерела, відставку Костіна разом з іншими кадровими рішеннями, які потребують участі депутатів, парламент планує розглянути на початку сесії, яка розпочинається 10 квітня.  

"Костін не виявив нелояльності до Банкової, але й жорстким менеджментом у прокуратурі та необхідною Банковій активністю він також не відзначився. Ба більше, генпрокурор тікав від розв'язання задач, які в майбутньому могли перерости для нього у проблеми. Він багато часу проводив за кордоном. Серед силовиків Костін мав навіть прізвисько "Турист". Тоді як реальним керівництвом ОГП, як і реалізацією завдань Банкової, займалися заступники: Ігор Мустеца, Антон Войтенко, третя рука Костіна — Дмитро Вербицький", — запевняє представник "Слуги народу".

Крім того, як зазначає джерело, Костіну закидався і той факт, що він заздалегідь не попереджав Банкову та верхівку фракції про підписання ЄРДР по депутатах, як це було, наприклад, у випадку з Лабазюком та Одарченком. 

"Після звільнення Костіна можуть призначити послом у Нідерландах замість Олександра Карасевича, який нічим не завинив. Просто Костін збирався послом у Лондон, але політична доцільність зламала його плани призначенням туди Залужного. Тепер генпрокурор прагне займатися судами у Гаазі", — йдеться у заяві неназваного політика.

Хто замінить Андрія Костіна

За даними джерела, у разі відставки обовʼязки генпрокурора виконуватиме його перший заступник Олексій Хоменко. Його перспективи на цій посаді залежать від стосунків парламентської більшості й Офісу президента, які зараз дуже непрості.

Дуже багато шансів стати генпрокурором є в чинного глави Одеської ОВА Олега Кіпера. Він також свого часу був колишнім керівником Київської міської прокуратури, чиє призначення просунув глава Офісу президента Андрій Єрмак.

"До Кіпера на Банковій особливе ставлення. Для підтвердження цієї тези достатньо згадати, що за одне і те ж порушення — виїзд за кордон під час війни — з посади заступника генпрокурора звільнили Олексія Симоненка, а Кіпера перевели на іншу посаду. мало того — зберегли за ним місце у прокуратурі! Яким чином? Кіпер мобілізувався і був відряджений указом президента на керівництво Одеською ОВА", — заявляє джерело.

До Кіпера є також питання

За словами неназваного посадовця, до Олега Кіпера є також питання. Його сім'я проживає в Австрії, куди посадовець також їздив під час вторгнення Росії. Водночас інформація про паспорт РФ його дружини з'являлася на сайті Федеральної податкової служби Росії, увагу на що звернули журналісти "Схем" ще під час розслідування про його різдвяну відпустку на Кіпрі. Також у правоохоронців є запитання до побудови фортифікаційних споруд на Одещині. 

"Президент не в захваті від кандидатури Кіпера, але Єрмак його дуже просуває. Є інші заступники ОП та депутати, які намагаються лобіювати на посаду генпрокурора інші кандидатури. Наприклад, першого заступника ОГП Хоменка чи голову парламентського комітету Іонушаса. Але сьогодні їхні шанси виглядають слабкими", — резюмувало джерело ZN.

Нагадаємо, 29 березня Володимир Зеленський звільнив двох заступників голови Офісу президента Андрія Єрмака. Йдеться про Андрія Смирнова та Олексія Дніпрова.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.04.2024 15:55