Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Зеленський озвучив ключову проблему ЗСУ на фронті

У вечірньому відеозверненні 20 травня президент Володимир Зеленський розповів про ситуацію на фронті. Він наголосив на недостатній кількості у Сил оборони систем протиповітряної оборони, що ускладнює відбиття російських атак.

Текст звернення з'явився на сайті президента.

Зеленський зазначив, що провів сьогодні розмову з головкомом Олександром Сирським щодо ситуації, зокрема, на донецьких напрямках та на Харківщині. За його словами, ЗСУ всюди зберігають контроль.

"Російські вбивці активно застосовують керовані авіабомби й в районах міста Часів Яр, і на Покровському напрямку, і в районі Липців на Харківщині, і в інших місцях боїв. Це знов і знов повертає до потреби в ППО — у додаткових системах захисту, які могли б суттєво зменшити складнощі для наших воїнів і загрозу для наших міст і громад. А також це стосується підготовки переходу наших Повітряних сил на нові бойові літаки", — сказав Зеленський.

Президент відзначив, що у цих двох завданнях оперативності вільному світові досі не вистачає.

"Але маємо все ж перспективну роботу з кількома партнерами і робимо все, щоб якнайшвидше настав той день, коли зможемо додати сили "петріотів" нашим східним областям, нашим містам, таким як Харків, як Суми та інші. Дякую всім партнерам, які розуміють цю нашу потребу та її значення — реальну стратегічну силу ППО в цій війні", — зазначив український лідер.

Зеленський переконаний, що Путін не має нічого, окрім терору. 

"Це основа його можливостей. І кожне обмеження терористичного потенціалу Росії — це примус Росії до миру. Наша зброя заради захисту українських позицій, наші спільні дипломатичні зусилля заради Формули миру, наша робота заради юридичної відповідальності Росії за війну — все це наближає мир", — додав президент України.

Як відомо, питання посилення протиповітряної оборони України стало одним із перших пунктів на порядку денному на тлі загострення російських обстрілів. За словами президента Володимира Зеленського, для повного захисту українського неба потрібно близько 25 систем Patriot. У середині квітня Німеччина оголосила про надання Україні додаткової системи Patriot.

Нагадаємо, що наприкінці квітня очільник Пентагона Ллойд Остін попросив країни, які мають ракетні комплекси Patriot, передати їх Україні для посилення протиповітряної оборони.

Раніше повідомлялось, що Німеччина передасть Україні зенітний ракетний комплекс Patriot не раніше кінця червня. Ці постачання можуть збігтися з наданням нашій країні винищувачів F-16.

Також 19 травня, президент Володимир Зеленський відреагував на обстріли Харківщини, внаслідок яких загинули люди. Він закликав союзників надати Силам оборони дві системи Patriot для захисту Харкова та області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.05.2024 21:56