Валерій Залужний і Володимир Зеленський. Фото зі соцмереж

Зеленський спілкується з командувачами ЗСУ в обхід Залужного, — ЗМІ

Верховний головнокомандувач Володимир Зеленський контактує з деякими командувачами Збройних сил України в обхід головнокомандувача Валерія Залужного. Це заважає йому командувати всією армією.

Про це повідомили анонімні джерела "Української правди".

"Розумієте, часом є враження, що Зеленський має два види ЗСУ: "хороші", якими командує Сирський та інші фаворити, і "погані", які підпорядковуються Залужному. Це дуже демотивує головкома, і головне — заважає командувати всією армією", — розповіло виданню джерело з близького оточення Залужного.

Співрозмовник журналістів також додав, що Зеленський фактично створив паралельні треки для спілкування з командувачами різних родів військ, яке відбувається в обхід Залужного. Наприклад, із командувачами Сухопутних військ Олександром Сирським чи Повітряних сил Миколою Олещуком.

Прямий контакт із командувачами пришвидшує роботу для президента, але дестабілізує роботу головнокомандувача Збройних сил України, який дізнається частину інформації від своїх формальних підлеглих хіба на ставках, якщо дізнається взагалі.

Медійники зазначили, що іншим прикладом політичної поведінки Зеленського стала гучна медійна історія щодо чистки серед обласних військкомів. Після розслідування щодо нечуваного збагачення на війні одеського військкома президент поставив вимогу звільнити всіх керівників обласних центрів комплектації та перевірити їхні статки.

"Керівник ДБР Сухачов прийшов влітку на Ставку та розпочав доповідати, як класно звільнили воєнкомів. І після нього слово дали Залужному, який прямо вишукано його мокнув: "Хочу подякувати правоохоронцям, тема корупції важлива. Але також хочу озвучити свіжі дані щодо мобілізації". А там різке падіння у всіх областях", — навів перипетії Ставки та слова Залужного на ній один з учасників того засідання.

Журналісти наголосили: тобто те, що з політичної точки зору виглядало швидким і рішучим виконанням запиту суспільства на справедливість, насправді мало складні наслідки з військової точки зору.

Подібний ефект мають і кадрові перестановки, як звільнення командувача ССО Хоренка, командувачки медичних сил Остащенко чи можлива відставка командувача Об'єднаних сил Наєва. Усі ці військові з орбіти Залужного та їхнє звільнення вносить нестабільність у командну вертикаль. Кримінальна справа проти Наєва за оборону півдня, яку в Залужного розцінюють як спробу підібратись саме до нього — ще одна частина в цій історії. Але найбільше градус напруги між президентом і головнокомандувачем ЗСУ піднявся після початку контрнаступу на півдні.

Нагадаємо, радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк в ефірі "Радіо Свобода" заявив, що в українському керівництві відбуваються "ситуативні дискусії", а не конфлікт. Позиція військових і політичних еліт в Україні консолідована.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.12.2023 15:17