Фото: Telegram-канал Володимира Зеленського

Зеленський зустрівся із Залужним: обговорили кадрові перестановки у керівництві ЗСУ

Президент Володимир Зеленський 8 лютого провів зустріч із головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним.

У своєму Telegram-каналі гарант розповів, що однією з тем стали кадрові перестановки у керівництві Збройних сил України.

"Подякував за два роки захисту України. Обговорили, якого оновлення потребують Збройні Сили України. Обговорили також, хто може бути в оновленому керівництві Збройних Сил України. Час для такого оновлення — саме зараз", — написав Зеленський.

Зеленський наголосив, що запропонував Залужному і надалі залишатися у команді та спільно працювати на перемогу України.

Своєю чергою головком розповів, що провів із очільником держави досить серйозну розмову, в ході якої було ухвалено рішення про необхідність зміни підходів та стратегії. Проте, яких змін варто очікувати, Залужний не уточнив. Водночас головнокомандувач додав, що завдання 2022 року відрізняються від завдань 2024 року. Тому усі повинні змінитись та адаптуватись до нових реалій.

"Вдячний усім, хто поруч. Команді Генерального штабу, Міністерства оборони, Президенту України. Я пишаюсь кожним та кожною в Збройних Силах України, які захищають майбутнє наших дітей. Усіма солдатами, сержантами та офіцерами. Схиляю голову перед усіма, хто віддав своє життя за Україну і свободу. Пам’ятаємо і помстимося за всіх", — зазначив Залужний.

Що відомо про чутки щодо звільнення Залужного

Про звільнення Залужного 29 січня першим повідомив народний депутат VIII скликання Борислав Береза у соцмережах: "Інформацію підтвердили. Зеленський зняв Головкома Залужного".

Припускав, що це ймовірно, і народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко. У соцмережах він повідомляв, що "Залужному нібито пропонували посаду посла в одну з європейських країн, однак він відмовився".

Відповідну інформацію одразу ж підхопили анонімні Telegram-канали. Деякі ЗМІ з посиланням на власні джерела писали, що президент Володимир Зеленський нібито підписав наказ про звільнення головкома з посади, але документ досі не з'явився у публічному просторі.

Водночас Міноборони України, Генштаб ЗСУ та Офіс президента спростували чутки про звільнення Залужного.

26 січня Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якій був присутній й Валерій Залужний. Головні теми Ставки — ситуація на фронті, забезпечення української армії снарядами та захист прикордонних і прифронтових територій.

31 січня газета The New York Times з посиланням на колишнього високопоставленого українського чиновника написала, що Зеленський планував звільнити Залужного, але відмовився, коли новина просочилася у пресу.

2 лютого президент також збирав Ставку, на якій доповідав Валерій Залужний.  

Своєю чергою секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов заявляв, що "на сьогодні немає" документа стосовно відставки Валерія Залужного.

Нагадаємо, Білий дім офіційно відреагував на чутки про ймовірну відставку Залужного. Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявляв, що Штати не будуть втручатися в можливі кадрові зміни у військовому керівництві України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.02.2024 18:11