Урсула фон дер Ляєн і Володимир Зеленський. Джерело6 Bloomberg

Журналісти дізналися, які довгострокові зобов’язання готовий надати ЄС Україні: перелік

Європейський Союз представив державам-членам рамки для надання Україні довгострокових зобов’язань у сфері безпеки. Вони містять механізм тривалої військової підтримки, навчання українських військ і допомогу в розвитку оборонної промисловості країни.

Проект документа отримали у своє розпорядження журналісти Bloomberg. З нього випливає, що цього тижня пропозиції обговорять посли ЄС, а наступного місяця — лідери блоку. Це також ляже в основу консультацій з Києвом і країнами Великої семи.

Члени G-7 домовилися на саміті НАТО на початку цього року обговорити набір двосторонніх гарантій безпеки з Україною, спрямованих на стримування майбутньої російської агресії. Зі свого боку, Україна зобов’язалася продовжити низку реформ, у тому числі правоохоронних органів, судової системи, а також секторів безпеки й оборони. Деякі з ключових союзників Києва прагнуть укласти двосторонні угоди цього року.

Документ Євросоюзу охоплює такі пропозиції:

  • передбачуваний, ефективний і довгостроковий механізм надання військової техніки, який мобілізує європейську оборонну промисловість;
  • забезпечення підготовки українських збройних сил;
  • поглиблення співпраці з українською оборонною промисловістю;
  • посилення здатності України протистояти кібер- і гібридним загрозам;
  • підтримка зусиль України з розмінування;
  • допомога в реалізації програми реформ, пов'язаних з процесом вступу до ЄС, а також посилення її здатності контролювати запаси вогнепальної зброї, легких озброєнь і боєприпасів та протидіяти будь-якому незаконному обігу;
  • підтримка енергетичного переходу країни та зусиль з ядерної безпеки;
  • обмін розвідданими та супутниковими знімками.

Нагадаємо, що 21 листопада голова Європейської ради Шарль Мішель запросив президентів України Володимира Зеленського та Молдови Маю Санду на зустріч щодо початку перемовин про вступ до ЄС, яка відбудеться у грудні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.11.2023 10:06