Фото ілюстративне. Джерело: uainfo

Звільнення Андріївки: Третя штурмова бригада пояснила, чи дійсно заява Маляр була з порушенням норм

Третя окрема штурмова бригада надала хронологію подій зі звільнення Андріївки поблизу Бахмута. Військові раніше називали публікацію колишньої заступниці міністра оборони Ганни Маляр передчасною.

Зараз же українські штурмовики зробили висновок, що Міністерство оборони отримало ці дані офіційно та поширило їх без порушення норм публікування.

"Інформацію про звільнення, опубліковану Міністерством оборони, отримали офіційними каналами комунікації та поширили відповідно до встановлених норм публікування. Однак такі повідомлення з фронту мають свою специфіку. Подія, яка у новинах подається як доконаний факт, в бойовій ситуації для її учасників може виглядати неоднозначно", — зазначили в Третій штурмовій бригаді.

Військові додали, що рішення про публікацію такого типу інформації ухвалюється на рівень вище, і з ними не узгоджується.

Нагадаємо, 14 вересня Ганна Маляр заявила про те, що українські військові звільнили від окупантів Андріївку Донецької області. Третя штурмова бригада назвала інформацію "хибною і передчасною". Тоді Маляр відредагувала допис. Замість слів "Андріївка наша" помістила текст "Андріївка! Ситуація дуже складна і мінлива. Тримаємо кулаки за наших". У новому дописі заступниця міністра оборони написала, що "відбувся комунікаційний збій між декількома джерелами інформації, які доповідають безпосередньо з місця подій".

Що не так було із заявою Маляр

Про звільнення Андріївки офіційно повідомив Генштаб зранку 15 вересня.

Командир другого штурмового батальйону третьої окремої штурмової бригади Дмитро Кухарчук заявляв, що "коли Маляр написала про звільнену Андріївку — у ворога не було чіткого розуміння про втрату населеного пункту. Противник не міг звʼязатись з командирами батальйонів, яких на той момент уже ліквідували, та мав припущення що контроль за частиною села залишається у них".

Кухарчук додав, що після заяви Маляр ворог чітко зрозумів, що втратив село, й артилерія стала бити не прицільно, а масовано по периметру всього населеного пункту, а також ворог використав ФАБи.

"Під час закріплення у другого механізованого батальйону один загиблий, у нас поранені", — додав він, заявивши, що вважає відповідальною за це Маляр.

Нагадаємо, що 15 вересня вдень Третя окрема штурмова бригада офіційно повідомила про звільнення села Андріївка на Донеччині. За словами українських захисників, 72 бригаду російської армії розбили вщент. За дві доби ліквідували начальника бригадної розвідки ворога, трьох комбатів, майже всю піхоту 72 бригади разом з офіцерами та значною кількістю техніки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.09.2023 09:43