Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Обговорили дві найважливіші теми: Зеленський знову збирав Ставку

У понеділок, 15 квітня, президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки. На ній було розглянуто два важливі питання.

Про це повідомив глава держави у своєму TelegramЗа його словами, перша тема засідання — ситуація на фронті.

"Доповідь головкома Олександра Сирського стосовно ситуації на основних напрямках, наших оборонних потреб і наших майбутніх дій. Дані розвідок: Олега Іващенка від СЗР та Кирила Буданова від ГУР Міноборони про ймовірні дії ворога. Звіт міністра оборони Рустема Умєрова про контракти на постачання зброї, систем РЕБ та дрони", — зазначив український лідер.

Також обговорили питання, які стосуються енергетики. Президент заслухав доповіді представників енергетичної галузі Міненерго, "Енергоатому", "Укренерго", "Нафтогазу" щодо зусиль, яких вони докладають для захисту енергосистем, відновлення пошкодженої генерації та перепідключення споживачів.

"Також була доповідь віце-прем'єра Олександра Кубракова щодо захисту критичної інфраструктури, особливо у прифронтових та прикордонних регіонах", — поінформував гарант.

Зеленський вкотре наголосив на важливості ефективних систем ППО, які потрібні Україні. За його словами, фізичний захист не може повністю вберегти від ударів терористів деякі об’єкти.

"Ми вдячні тим друзям, які це розуміють і швидко відгукнулися на наші заклики підтримати український повітряний щит. Але інтенсивність російських атак потребує більшого єднання. Захистивши Ізраїль, вільний світ продемонстрував, що саме таке єднання не лише можливе, а й на сто відсотків ефективне. Рішучі дії союзників не допустили успіху терору та втрати інфраструктури й змусили агресора охолонути. Те саме можливе й у захисті від терору України, яка, як і Ізраїль, не є членом НАТО. І для цього не потрібна активація п'ятої статті, достатньо лише політичної волі", — наголосив він.

Нагадаємо, 10 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що його команда виявила понад 100 доступних Patriot — у деяких сусідніх країнах є більше однієї батареї, яка охороняє порт чи аеродром. Україні потрібно 25 таких систем, щоб створити повний повітряний щит над Україною, але Кулеба спочатку зосереджений на тому, щоб якнайшвидше отримати сім. За його словами, це дозволить охопити найбільші міста України й залишити хоча б одне вільне, щоб бути ближчим до поля бою, де російська авіація завдає ударів по українських військах на землі, використовуючи керовані бомби.

Також Дмитро Кулеба заявляв, що системи протиповітряної оборони Patriot, які розташовані в Польщі, можуть прикрити західні області України. Такий розвиток подій розглядають союзники нашої держави.

Своєю чергою речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш заявив, що Україні для повного захисту неба від комбінованих повітряних атак країни-агресорки Україні необхідно 25 систем Patriot.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.04.2024 19:05