На фото: Денис Шмигаль. Джерело: Telegram прем'єр-міністра

Шмигаль розповів, чи вистачить Україні грошей на пенсії та субсидії у 2024 році

Нашій державі у 2024 році вистачить коштів в бюджеті на соціальні виплати завдяки новій допомозі від США. Це в першу чергу стосується пенсій та субсидій.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, у новому пакеті фінансування від США передбачено 7,5 мільярда доларів прямої бюджетної допомоги.

"Це та частина "бюджетного пазла", якої нам не вистачало, щоб закрити дефіцит бюджету до кінця цього року. Фактично, ми точно впевнені, що цього року і наступного року ми профінансуємо всі соціальні платежі, всі пенсії, всі субсидії", — сказав Шмигаль.

Він наголосив, що всі зобов'язання, які держава має виконати, будуть виконані вчасно та в повному обсязі. 

"Власне, американська допомога дає нам впевненість в виконанні цих зобов'язань на 100%", — додав глава українського уряду.

Яку зарплату нараховуватимуть чиновникам?

З 1 січня 2024 року уряд змінив правила нарахування заробітної плати чиновникам та заборонив отримувати надбавки до окладу, розмір яких перевищує 30%. Тобто сам оклад підвищать, проте це не допоможе втримати ринковий рівень зарплат. 

Таке рішення пов'язано з тим, що в Україні до 2024 року органи державної влади традиційно залишали частину посад вакантними. Це було близько 30 тисяч вакансій. Бюджет на них отримували, а потім розподіляли між іншими працівниками. Так вдалось компенсувати низькі оклади. Варто зазначити, що на деяких посадах надбавки сягали 260%.

Нагадаємо, Кабінет міністрів з 1 січня 2024 року підвищив розмір мінімальної заробітної плати бюджетникам. Виплати для українців зросли на 400 гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.04.2024 03:22