Фото ілюстративне. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

У G7 визначилися з темами зустрічі міністрів закордонних справ: війна в Україні — у пріоритеті

Серед головних тем порядку денного зустрічі міністрів закордонних справ G7, яка відбудеться цього тижня на острові Капрі, — війна Росії в Україні та ситуація на Близькому Сході.

Про це повідомили на сайті головування Італії в G7.

Віце-прем'єр-міністр, міністр закордонних справ і міжнародної співпраці Італії Антоніо Таяні заявив, що мета зустрічі — "посилити роль G7 як головного форуму для діалогу між ліберальними демократіями та як рушія стабільності для протистояння великим світовим кризам".

Міністри обговорять ситуацію на Близькому Сході, зокрема, в контексті пошуку ефективного політичного підходу до вирішення гуманітарної кризи, а глобальніше — шляху до надійного політичного рішення для гарантування миру та безпеки в регіоні.

Відповідь на агресію Росії проти України теж залишатиметься центральною в порядку денному G7.

"На зустрічі мають намір підтвердити тверду та всебічну підтримку Києва, надаючи військову, політичну та фінансову допомогу в прагненні до справедливого та тривалого миру", — йдеться в повідомленні.

Таяні зазначив, що міністри виступлять єдиним фронтом, вимагаючи припинення вогню в Газі та деескалації напруженості між Ізраїлем та Іраном.

Він також прокоментував повідомлення про те, що США, Канада та Велика Британія хочуть використати для допомоги Україні 300 мільярдів доларів заморожених російських активів, але країни ЄС остерігаються це робити, оскільки це створить небезпечний правовий прецедент.

"На політичному рівні ми не проти Але думаю, що нам потрібно вивчити, якщо це можливо. Без правової бази було би помилкою рухатися далі", — сказав Таяні.

Також серед тем зустрічі міністрів закордонних справ G7 — напружена ситуація в Червоному морі, зокрема, безпека судноплавства та вплив регіональної напруженості на торговельні шляхи, особливо в Середземному морі. Крім того, обговорюватимуть стабільність Індо-Тихоокеанського регіону, пріоритетної сфери політичних балансів і світової торгівлі.

Міністри закордонних справ G7 торкнуться теми співпраці з Африкою та глобальні проблеми — продовольча безпека, енергетична безпека, боротьба зі зміною клімату, кібербезпека та штучний інтелект.

Зустріч міністрів закордонних справ G7 (США, Італія, Німеччина, Японія, Франція, Велика Британія та Канада) запланована на острові Капрі з 17 до 19 квітня 2024 року. Вона стане першою із двох зустрічей міністрів закордонних справ G7, які відбудуться в Італії 2024 року. На зустріч прибудуть також генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, що 10 квітня прем'єр-міністр Денис Шмигаль зустрівся з послами країн "Великої сімки". Сторони визначили пріоритетні потреби для захисту критичної інфраструктури України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.04.2024 08:56