Фото: Pixabay

Британія сьогодні на "Рамштайні" оголосить про допомогу Україні на $123 млн

У середу, 11 жовтня, у Брюсселі, в штаб-квартирі НАТО, відбудеться чергове засідання Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн". Це вже буде шістнадцята зустріч з квітня минулого року, на якій країна та міністри оборони понад 50 країн світу обговорять посилення військової спроможності Збройних сил України. Не залишиться осторонь і Велика Британія, яка від початку вторгнення РФ підтримує Україну. Країна готується вже сьогодні оголосити про новий пакет військової допомоги на загальну вартість понад 100 мільйонів фунтів стерлінгів (близько 123 мільйони доларів).

Про це йдеться у повідомленні уряду Великої Британії. Крім цього, країна оголосить про підписання подальших контрактів на протиповітряну оборону, придбаних через Міжнародний фонд для України.

"Сьогодні я з гордістю повідомляю, що Велика Британія разом із нашими союзниками виконує цю обіцянку, укладаючи нові контракти на постачання Україні критично важливих систем протиповітряної оборони для захисту цивільного населення від варварських бомбардувань Путіна, а також нового обладнання на суму понад 100 мільйонів фунтів стерлінгів, дайте українським солдатам те, що їм потрібно, щоби прорватися через смертельні мінні поля Росії", — заявив міністр оборони Британії Грант Шаппс.

Що міститиме новий пакет допомоги від Британії

Анонсована на сьогодні військова підтримка міститиме обладнання, яке:

  • допоможе ЗСУ у розмінуванні мінних полів;
  • надасть змогу військовим якісніше обслуговувати транспортні засоби;
  • посилить зміцнення оборонних конструкцій для захисту критично важливої національної інфраструктури.

Допомогу нададуть за рахунок коштів Міжнародного фонду України (IFU). Пакет підтримки оголосить особисто голова Міноборони Британії та його колеги із країн-партнерів IFU у Брюсселі.

Що цьому сприяло

Велика Британія повідомила, що надасть Україні нову військову допомогу після того, як остаточно погодила контракт із раніше оголошеного пакету засобів протиповітряної оборони IFU, в межах якого Київ отримає допомогу на суму понад 70 мільйонів фунтів стерлінгів, включно з платформою MSI-DS Terrahawk Paladin, яка може відслідковувати та знищувати дрони й захищати критично важливу національну інфраструктуру.

Міжнародний фонд України запустили ще торік Британія та Данія, і Лондон тісно співпрацює з Україною з метою надання допомоги, які найкраще відповідають потребам її ЗСУ. Відтоді п'ять інших країн зробили свій внесок в IFU, продемонструвавши єдність та рішучість союзників та партнерів у підтримці України.

На сьогодні через IFU було зібрано 785 мільйонів фунтів стерлінгів завдяки внескам Британії, Норвегії, Нідерландів, Данії, Швеції, Ісландії та Литви.

Нещодавно IFU розширився, Литва доєдналася до Виконавчої ради, яка зараз сформована Великою Британією та шістьма іншими країнами, що забезпечують нагляд та гарантії Фонду, зокрема й схвалення пакетів можливостей.

Нагадаємо, що Сполучені Штати Америки також готуються оголосити пакет підтримки ЗСУ на засіданні "Рамштайн" у Брюсселі. До нього увійдуть снаряди для Himars і озброєння для систем протиповітряної оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.10.2023 08:41