Фото: Національний банк України

Чи перевищить курс долара позначку в 40 гривень до літа: прогноз економіста Олега Пендзина

В Україні курс долара станом на сьогодні повністю узгоджений Національним банком. Регулятор навряд чи підвищить цю позначку вище 40 гривень за долар до початку літа.

Такий прогноз зробив експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі каналу "Ми-Україна". 

"Думаю, Нацбанк не буде підвищувати його вище 40 гривень", — зазначив економіст.

Також економіст нагадав, що в бюджеті на 2024 рік середньорічний курс закладений на рівні 40,6 гривні за долар, а станом на 23 квітня курс нижчий за цю позначку. За його словами, наразі спостерігається послаблення курсу гривні.

"Нацбанк повністю контролює ситуацію на валютному ринку. І я впевнений, що до кінця весни — початку літа курс 40 офіційний ми не перетнемо", — спрогнозував він.

При цьому Пендзин підкреслив, що допомогу партнери надають Україні в доларах, тому чим слабший курс, тим вигідніше Мінфіну. Також він наголосив, що Нацбанк ще відповідає інфляцію, тому буде стабілізувати валюту.

"Чим слабший курс гривні, тим вища інфляція, це ми також розуміємо. Тому він так трохи балансує. З однієї сторони НБУ іде назустріч Мінфіну, з іншої — тримає достатньо жорсткими методами інфляційні процеси. Сьогодні інфляція складає 3,2%", — зазначив економіст.

Варто зазначити, що у Нацбанку підвищення курсу долара щодо гривні пов'язують з активізацією видатків від уряду, які зросли з другої половини березня, а також через вичерпування ефекту від продажу валюти задля сплати річних податків. 

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд прогнозує поступове зростання курсу долара з 2025 року. У 2027 році валюта може перетнути позначку в 50 гривень за долар.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.04.2024 17:50