Фото ілюстративне. Джерело: "Радіо Свобода"

Чи зверталася Україна до Польщі за допомогою з поверненням чоловіків: відповідь посла

Офіційний Київ не звертався до Польщі стосовно повернення українських чоловіків призовного віку. оцінки щодо кількості українських чоловіків призовного віку у Польщі на цей момент дуже приблизні.

Про це розповів посол України Василь Зварич в інтерв’ю TVN 24. На запитання, чи знадобиться Україні допомога у транспортуванні громадян, у яких будуть протерміновані документи, посол відповів, що наразі Київ не звертався з таким проханням до польської сторони.

"Зачекаймо. Думаю, все пройде нормально, без паніки", — сказав він.

У відповідь на те, що в Берліні дозволять українським чоловікам призовного віку й надалі перебувати в Німеччині з недійсними паспортами, дипломат зазначив, що "це суверенне рішення кожної країни, як поводитися з громадянами інших країн".

"Ми не можемо нікого змусити. Для нас головне, щоби реалізація акту про мобілізацію стала ефективною та прозорою, щоби всі знали, про що йдеться. Тому ми працюємо над тим, щоби роз’яснити нашим громадянам, про що йдеться", — сказав Зварич.

Він додав, що людям "немає чого боятися", та наголосив, що оцінки щодо кількості українських чоловіків призовного віку у Польщі на цей момент "дуже приблизні".

"За нашими оцінками, тільки в Польщі є десятки тисяч людей призовного віку. Але ми будемо впевнені, коли цей закон імплементується та коли кожен зможе підтвердити свої дані в пунктах збору", — зауважив посол.

На запитання, чи мають чоловіки повернутися в Україну, щоби стати на військовий облік, посол відповів, що це не обов’язково.

"Ми тимчасово призупинили приймання нових заяв від чоловіків призовного віку, щоби технічно підготуватися. Коли новий закон набуде чинності, то кожен знатиме, як оновити свої дані. Є ідея, що це можна було би зробити дистанційно", — підсумував Зварич.

Нагадаємо, що українським чоловікам призовного віку за кордоном обмежили доступ до консульських послуг. Речниця з внутрішніх справ, міграції та внутрішньої безпеки Аніту Гіппер заявила стосовно цього, що в Єврокомісії взяли це до відома, однак жодних різких заяв не оприлюднили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.04.2024 13:17