Фото: tribun.com

На скільки зросла середня пенсія в Україні за півроку: дані ПФУ

В Україні середній розмір пенсії за перші шість місяців 2023 року зріс на 688,85 гривень. Такий показник дорівнює майже 15%.

Про це повідомив на своєму веб-порталі Пенсійний фонд України. 

Так, станом на 1 липня 2023 року середній розмір пенсії становить 5 311,44 гривень. Фонд додав, що кількість пенсіонерів за останні шість місяців скоротилася на 135 585 осіб до 10 552 336.

Інфляція в Україні з початку 2023 року становила 4,6%, зазначається в повідомленні ПФУ.

Хто з українців може отримати надбавку до пенсії

В Україні певна категорія громадян може отримати надбавку до пенсії у розмірі 250 гривень. Зокрема, це стосується тих осіб, які мають звання Почесного донора. Надбавка до пенсії у розмірі 10% від середнього прожиткового мінімуму по країні, що на сьогодні дорівнює 2589 гривень, становить 258,90 гривень за донорство. Її можуть отримати ті пенсіонери, які регулярно здавали кров, документально підтверджували ці випадки й отримали звання Почесного донора України.

Статус Почесного донора України можуть отримати громадяни, які безоплатно здали:

  • 40 разових максимально допустимих доз крові;
  • 60 разових максимальних допустимих доз плазми крові.

Ця категорія пенсіонерів може отримати звання та нагрудний знак "Почесний донор України". З відповідним документом потрібно звернутися до Пенсійного фонду для виплати надбавки.

Нагадаємо, що пенсіонери, які переїжджають на місце проживання в гірські регіони, можуть отримати 20% надбавки до пенсії. Такі надбавки передбачені законом "Про статус гірських населених пунктів України". Для отримання додаткових коштів необхідно оформити відповідне посвідчення, яке видається протягом 30 днів. Після оформлення необхідно звернутися до Пенсійного фонду з відповідною заявою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.07.2023 06:28