Фото: ТСН

Отримати пенсії стане простіше: кого торкнуться зміни

Уряд значно спростив процедуру отримання виплат для громадян України, які перебувають на окупованих територіях, виїхали за кордон чи є внутрішньо переміщеними особами. 

Про це повідомляє Міністерство соціальної політики.

У відомстві відзначили, що відтепер громадяни матимуть розширені можливості та стане значно простіше подати заявку на зміну способу виплат (з "Укрпошти" на банківські картки), а також для проходження фізичної ідентифікації для отримання нарахувань. Ці послуги передбачені для двох категорій населення:

Пенсіонерів, які проживають у зоні активних бойових дій або на тимчасово окупованих територіяхВідтепер такі громадяни зможуть віддалено подати заяву до Пенсійного фонду України, щоб виплата здійснювалась не "Укрпоштою", а на банківську карту. Для цього потрібно мати кваліфікований електронний  підпис "Дія.Підпис".

Якщо через відсутність можливостей доставляти пенсію громадянам було припинено виплату пенсії, поновити її можна буде також віддалено. Для цього потрібно подати заяву через веб-портал ПФУ із використанням "Дія.Підпис" або провести  відеоконференцзв’язок з органами соцвиплат.

Осіб, які стали внутрішньо переміщеними до введення воєнного стану в УкраїніЗазначається, що на відміну від інших отримувачів соцвиплат, такі громадяни з моменту початку карантину, спричиненого COVID-19, не проходили  обов’язкову періодичну фізичну ідентифікацію.

Фізичну ідентифікацію можна пройти одним із способів:

  • авторизувавшись в особистому електронному кабінеті ПФУ із використанням "Дія";
  • за допомогою відеоконференцзв'язку зі співробітником ПФУ;
  • в консульській установі, якщо громадянин перебуває за кордоном.

Зазначається, що період протягом, якого потрібно пройти фізичну ідентифікацію продовжено до 31 грудня 2023 року.

"У цей період виплата пенсії та соціальної допомоги не припинятиметься. Відтак, громадяни матимуть можливості для того, аби підтвердити, що виплати отримують саме вони, що є важливою вимогою для забезпечення ефективності управління коштами державного бюджету та Пенсійного фонду України", — наголосили у Мінсоцполітики.

Нагадаємо, що пенсіонери, які переїжджають на місце проживання в гірські регіони, можуть отримати 20% надбавки до пенсії. Такі надбавки передбачені законом "Про статус гірських населених пунктів України". Для отримання додаткових коштів необхідно оформити відповідне посвідчення, яке видається протягом 30 днів. Після оформлення необхідно звернутися до Пенсійного фонду з відповідною заявою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.08.2023 23:53