Фото: ГУР

Про підготовку теракту в Підмосков'ї Росія знала ще з лютого, — Буданов

Очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що країна-агресорка Росія знала про підготовку теракту у Підмосков'ї мінімум з 15 лютого.

Зокрема, під час розмови на Третьому міжнародному форумі зі стратегічних комунікацій голова ГУР зазначив, що про ймовірний теракт у "Крокус Сіті Холл" знала навіть розвідка Сирії.

"Як мінімум, 15 лютого 2024 року РФ знала про підготовку. Я вам більше скажу, ця інформація пройшла через розвідуправління угруповання в Сирії. От звідти вона пішла на Москву. І нехай не розповідають казки, що це дивним чином все матеріалізувалось нізвідки", ― сказав Буданов.

За його словами, більше того Росія точно знала звідки прийдуть бойові групи та через які дві країни вони переміщувались на територію держави-агресора.

"Для чого вони допустили, щоб це сталося — є кілька варіантів. Перше — це, як у них заведено, боротьба "веж", аби зараз зняти кілька високопосадовців. Інший варіант — вони насправді недооцінили масштабів того, що станеться. Думали, що це буде більш локально, і хотіли звинуватити в усьому Україну", — зазначив начальник ГУР МО України.

Буданов наголосив, що наразі Росія чимдуж намагається перекласти вину за теракт на Україну. Зокрема, у Кремлі уже тричі змінювали версії того, що сталось у "Крокус Сіті Холл", намагаючись хоч якось приплести до теракту так званий "український слід".

"З’явились пояснення Патрушева і Бортнікова, який там звинуватив мене особисто і що це все взагалі зробила Україна. Це є нісенітницею. До речі, якщо ми торкнулись цього болючого питання, хоч це й ворог, але я не схвалюю в принципі терористичні акти проти цивільних людей", — зауважив Буданов.

Очільник ГУР також додав, що країна-агресорка сама посіяла хаос і самовпевнено вважала, що зможе його контролювати. 

"Є такий сталий вираз, навіть істина. Вона в середовищі спеціальних служб завжди функціонує: усі намагаються створити контрольований хаос. Абсолютно всі більш-менш серйозні організації пробували в різний час це робити. І аксіома в тому, що жодна з них не змогла його зробити контрольованим. Те саме сталось і тут", — підсумував Буданов.

Що відомо про стрілянину у ТЦ поблизу Москви

У п'ятницю ввечері, 22 березня, у торговому центрі "Крокус Сіті Хол" біля Москви почалася стрілянина. Внаслідок інциденту є багато загиблих і поранених.

У торговому центрі на 19:00 був запланований концерт гурту "Пікнік". Незадовго до початку заходу до підмосковного залу увірвалися кілька людей у масках та камуфляжній формі. Вони відкрили вогонь по натовпу, а незабаром після цього в приміщенні розпочалася масштабна пожежа.

Силовики називали інцидент з розстрілом натовпу терактом. На відео видно було щонайменше п'ятеро нападників, але на той момент було невідомо, хто вони та які їхні мотиви.

На місце стрілянини відправили пожежників та щонайменше 50 карет швидкої допомоги. Також над епіцентром загоряння кружляли пожежні вертольоти. У торговому центрі "Крокус Сіті Хол" руйнувалася покрівля, але гасіння вогню не розпочиналося до прибуття спецзагонів.

Водночас російський диктатор Володимир Путін 23 березня заявив, нібито для підозрюваних у теракті підготували "вікно" для переходу кордону з Україною.

Цікаво, що 7 березня про підготовку масштабної атаки на скупчення людей у Москві попередили громадян посольства низки західних країн, зокрема США. Вони закликали громадян уникати великих скупчень людей і не їздити в Росію.

Нагадаємо, що у вечірньому відеозверненні 23 березня президент Володимир Зеленський звинуватив російський режим у спробах перекинути на Україну відповідальність за теракт у торговому центрі поблизу Москви, назвавши кремлівського диктатора "нікчемою".

24 березня віце-президентка Сполучених Штатів Америки Камала Гарріс заявила, що наразі немає жодних підтверджень щодо звинувачень Кремля у причетності України до теракту в "Крокус Сіті Хол".

Водночас 26 березня секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев заявив, що за терактом в "Крокус Сіті Холі" стоїть Україна. На його думку, "саме Київ винен у стрілянині, яка сталася у Підмосков'ї".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.03.2024 22:43