Фото: Bloomberg/Carsten Snejbjerg

У Швеції готуються до імовірної війни з Росією, особливий акцент на енергетичній інфраструктурі, — Bloomberg

У Швеції хочуть підготувати свою критичну інфраструктуру до імовірної війни з Росією. Скандинавській країні потрібна модернізація портів, доріг, залізничних мереж, лікарень та укриттів.

Як повідомляє Bloomberg, російсько-українська війна перевернула оборонну політику Швеції, а тепер змушує переглянути плани енергетичної безпеки країни. Законсервовану електростанцію, яка розташована у місті Мальме, біля протоки Ересунн, раніше хотіли демонтувати й відправити новим власникам за кордон.

Видання зазначає, що електростанція має генерувальну потужність в 450 мегаватів й працює на газі, але також може працювати на дизельному пальному. Вона належала німецькому енергетичному гіганту Uniper SE, але щоб отримати прибуток, у грудні 2016 року компанія закрила завод після того, як ціни на електроенергію різко впали. У 2021 році компанія продала електростанцію голландському підприємству PACO Holding, але плани змінились: шведський оператор електромереж Svenska Kraftnat наказав Uniper відмовитися від продажу та поставити завод у режим очікування до кінця десятиліття. Німецька компанія отримає близько 100 мільйонів доларів як компенсацію.

У Швеції хочуть, щоб цей об’єкт енергетичної інфраструктури у Мальме знову запрацював та мав змогу генерувати світло у третьому за величиною місті Швеції, якщо світло буде відключено після атаки на національну енергетичну інфраструктуру, яка у випадку війни між Швецією та Росією можлива з огляду на те, як країна-агресор діє в Україні.

"Сподіваюся, ми не опинимося в ситуації, коли будемо використовувати ці можливості. Але мати впевненість, що ми там готові, коли це буде потрібно, справді втішає", — зазначив директор електростанції Міккаель Нільссон.

Швеції як новому члену НАТО потрібно не лише подбати про зміцнення збройних сил, а й оновити порти, дороги, залізничні мережі, лікарні та укриття. До початку повномасштабної російсько-української війни шведи робили ставку на мирне майбутнє, а їх збройні сили були скорочені у чисельності після завершення холодної війни. 

"Критично важлива інфраструктура, як, наприклад, електромережа, часто є головною мішенню під час війни", — зазначає доцент Шведського університету оборони Віра ван Зост.

Вона навела приклад України, де Росія пошкодила більшу частину енергетичних об’єктів й занурила міста в темряву, позбавляючи населення води та опалення під час суворих зим. Також приклад України під час спільної прес-конференції з президентом Фінляндії Александром Стуббом у вівторок, 23 квітня, навів прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

"Ми багато чому вчимося з того, що відбувається в Україні, з причин, які дуже сумні. З більш позитивних причин ми також вчимося у Фінляндії, не в останню чергу, коли мова йде про готовність і цивільний захист", — каже він.

Видання зазначає, що у Швеції до кінця 2028 року має бути у розпорядженні близько 1000 кваліфікованих працівників, які мають бути готові допомогти захистити об'єкти енергопостачання в межах обов’язкового громадянського обов’язку. Цю форму державної служби, дію якої призупиняли після завершення холодної війни, знову запровадили у 2024 році. Також будуть споруджені міцніші огорожі та посилений моніторинг за енергетичними об'єктами країни.

Загалом шведський уряд виділив у бюджеті країни на 2024 рік для цивільної оборони близько 510 мільйонів доларів. Це майже втричі більше, ніж у 2021 році, за рік до того, як Москва розв'язала війну з Україною. У середині квітня фінансування було доповнено додатковими 385 мільйонами крон.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський також переконаний, що існує можливість війни між Росією та країнами Північноатлантичного альянсу. Проте, за його словами, цей сценарій стане реальністю у тому випадку, якщо Україна не встоїть.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.04.2024 04:16